Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wielkanocne "jajko sadzone"
- pomysł na wielkanocne ciasto,
-
1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy.
2. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie lekko studzimy. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie ubijamy (jeżeli chcemy możemy dodać cukru pudru do smaku to zależy jak słodką chcemy śmietanę). Ubitą śmietanę wykładamy równomiernie na biszkopcie.
3. Brzoskwinie osączamy dokładnie z zalewy i układamy w równych rzędach na bitej śmietanie, lekko je wciskając. Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroimy w kwadraty tak, żeby w każdym kwadracie znalazła się połówka brzoskwini.