Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto werthers oryginal czekoladowo- burakowe z masą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto czekoladowe
czekolada gorzka 1 tabliczka
jajko 1 sztuka
cukier 2 łyżki
słodzik 10 tabletek rozpuszczonych w 0,5 ki
mąka pszenna 80 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 0,5 kostki
buraki 2 ugotowane do miękkości
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
masa
mleko 2 szklanki
cukier waniliowy 1 małe opakowanie
kasza manna 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat
cukierki mleczne 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto werthers oryginal czekoladowo- burakowe z masą

Kroki postępowania

1
W robocie kuchennym na najszybszych obrotach rozdrobnić buraki, powoli dodawać masło które 30 minut wcześniej zostało wyciągnięte z lodówki. Dość długo miksować aby buraki były jak najbardziej rozdrobnione, dodać cukier i znów dość długo miksować. Następnie dołożyć mąkę, proszek do pieczenia i jajko.
Łyżką odebrać do miseczki 4 łyżki czerwonego ciasta i na talerz 1 pełną łyżeczkę.
Krok 1 - Ciasto werthers oryginal czekoladowo- burakowe z masą foto
2
W kąpieli wodnej powoli roztapiać czekoladę dodając do niej roztopione cukierki (powinny być dość płynne dzięki dodaniu wody w czasie roztapiania). Jak już powstanie jednolita masa to ją ostudzić do temperatury pokojowej.
Następnie do ciasta w robocie kuchennym dodać roztopioną czekoladę, kawę rozpuszczalną i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być ciemne (brązowo- buraczkowe)
Krok 2 - Ciasto werthers oryginal czekoladowo- burakowe z masą foto
3
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Blaszkę (tortownice) wysmarować delikatnie masłem i oprószyć kakao, wylać ciemne ciasto i rozłożyć równomiernie. Do rękawa włożyć czerwone ciasto z miseczki i zrobić na wierzchu serduszko. Wsadzić do piekarnika na 30 minut. Następnie wyjąć i poczekać 30 min aż przestygnie.
Krok 3 - Ciasto werthers oryginal czekoladowo- burakowe z masą foto
4
W czasie pieczenia robimy masę:
Gotujemy w garnuszku mleko z żelatyną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, jak się lekko zaczyna gotować mieszamy cały czas trzepaczką, a drugą ręką powoli wsypujemy kaszę. Gotujemy ciągle mieszając przez 3 min i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia.
Ostygniętą kaszę dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3. 1/3 masy mieszamy w robocie kuchennym z łyżeczką masła i dosłownie odrobinką ciasta czerwonego z talerzyka (tak by powstał kolor blado różowy). Wsadzamy do rękawa i wkładamy do lodówki. 2/3 masy mieszamy w robocie kuchennym z 1 łyżką masła i resztą ciasta czerwonego z talerzyka.
Krok 4 - Ciasto werthers oryginal czekoladowo- burakowe z masą foto
5
Ciasto wyciągamy w blaszki, przecinamy na pół i z połowy na której jest serduszko wyciągamy je (odchodzi z łatwością), a czekoladowe ciasto kruszymy.
Na spód ciasta nakładamy ciemniejszą masę z kaszy manna, układamy serduszko, obsypujemy pokruszonym ciastem i dekorujemy blado różową masą z rękawa. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Krok 5 - Ciasto werthers oryginal czekoladowo- burakowe z masą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 29.01.2014 08:45
cudne te serducha
ben-ka 29.01.2014 08:44
Dla mnie,to nowość,a wygląda bardzo apetycznie.
caralajna 03.03.2013 16:41
na burakach, jeszcze nie widziałam ciasta nigdzie, fajny pomysł
pierniczkowo 28.02.2013 09:56
bardzo ciekawy przepis, musi być pyszne te ciacho:)
Rafał10 26.02.2013 08:57
Dziękuję Beatris, kiedyś robiłam je w keksówce i miałam przepis w Word zapisany, zrobiłam tylko kopiuj wklej i zapomniałam zmienić, ale już jest OK :) PS. w keksówce też wygląda pysznie...
Beatris 25.02.2013 22:04
Przepraszam, ale chyba nie do końca rozumiem opis przygotowania. Foremka keksówka i kwadraty, na zdjęciu okrągła tortownica i serce? Nie pomyliłaś się? Ciasto wygląda pysznie. Podoba mi się dodatek w postaci buraków.
Katarzyna26 25.02.2013 21:46
ciekawe
Konczi 25.02.2013 20:42
mniam
malaczarna23 25.02.2013 20:34
pyszne
halina17 25.02.2013 19:42
Fajny przepis.
Ania321 25.02.2013 19:40
ciekawa jestem smaku :)
adelajda 25.02.2013 19:35
ciekawe połączenie smaków !
Poison1988 25.02.2013 19:20
przepięknie wygląda :) smaczki też super! :)
Marta1986 25.02.2013 19:13
super
Aleksandra/Olcia 25.02.2013 19:13
fajne połaczenie,musi byc pyszne
paulina2157 25.02.2013 18:53
ciekawie wygląda, i te buraki w cieście , fajny pomysł,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak