Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto werthers oryginal czekoladowo- burakowe z masą
Kroki postępowania
Łyżką odebrać do miseczki 4 łyżki czerwonego ciasta i na talerz 1 pełną łyżeczkę.
Następnie do ciasta w robocie kuchennym dodać roztopioną czekoladę, kawę rozpuszczalną i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być ciemne (brązowo- buraczkowe)
Blaszkę (tortownice) wysmarować delikatnie masłem i oprószyć kakao, wylać ciemne ciasto i rozłożyć równomiernie. Do rękawa włożyć czerwone ciasto z miseczki i zrobić na wierzchu serduszko. Wsadzić do piekarnika na 30 minut. Następnie wyjąć i poczekać 30 min aż przestygnie.
Gotujemy w garnuszku mleko z żelatyną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, jak się lekko zaczyna gotować mieszamy cały czas trzepaczką, a drugą ręką powoli wsypujemy kaszę. Gotujemy ciągle mieszając przez 3 min i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia.
Ostygniętą kaszę dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3. 1/3 masy mieszamy w robocie kuchennym z łyżeczką masła i dosłownie odrobinką ciasta czerwonego z talerzyka (tak by powstał kolor blado różowy). Wsadzamy do rękawa i wkładamy do lodówki. 2/3 masy mieszamy w robocie kuchennym z 1 łyżką masła i resztą ciasta czerwonego z talerzyka.
Na spód ciasta nakładamy ciemniejszą masę z kaszy manna, układamy serduszko, obsypujemy pokruszonym ciastem i dekorujemy blado różową masą z rękawa. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.