Ciasto Wenus

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 szklanka
  • maka ziemniaczan

    1/2 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • jaja

    5-6
  • cukier

    6 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    2 opakowania
  • śmietana kremówka

    1/2 litr
  • wiórki kokosowe

    150 gramów
  • margaryna

    1/2
  • twaróg

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut.
2. Kostkę twarogu zmiksować z 3 łyżkami cukru. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić. Połowę ostudzonej galaretki dodać do zmiksowanego twarogu. Ubić 1/2 litra kremówki i dodać drugą połowę galaretki. Połączyć ubitą śmietanę z twarogiem i poczekać aż zastygnie. Biszkopt przekroić na pół i wyłożyć masą. Na górną część biszkoptu wyłożyć dżem np. brzoskwiniowy.
3. 150 dkg wiórków kokosowych podsmażyć z 1/2 kostki margaryny i 3 łyżkami cukru. Podsmażyć na złoty kolor i polać ciasto.
Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maciek7 15.04.2012 19:42
super
joanna77 21.11.2011 16:00
cudne
Robert10 19.11.2011 19:36
mniam
Robert10 19.11.2011 19:36
mniam
Adam12 17.09.2011 14:27
smaczne
maciek7 19.07.2011 21:20
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat