Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wegańskie czekoladowe
3/4 szklanki mleka ryżowego
i 2/5 szklanki śmietany sojowej,
a do polewy 50 ml mleka ryżowego.
Tortownicę o średnicy 16-18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski robota wsypujemy mąkę, kako, proszek do pieczenia i cynamon.
Wlewamy mleko ryżowe, śmietanę roślinną, olej i syrop z agawy. Dokładnie (ale niezbyt długo) mieszamy robotem- mnie zajęło to jakieś 15 sekund.
Dodajemy startą marchewkę i łyżką mieszamy ją dokładnie z ciastem.
Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu). Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy ciasto jest wystarczająco dopieczone (powinno być jeszcze lekko wilgotne) i pozostawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy polewę:
Mleko ryżowe zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu do chwili całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Jeśli polewa jest zbyt rzadka, to jeszcze chwilę ją podgrzewamy.
Polewamy ciasto i przybieramy je malinami oraz figą.