Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wegańskie czekoladowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 2 szklanka
kakao 3 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
cynamon 1 łyżka
olej rzepakowy 80 ml
marchewka 15 dag

Na polewę

czekolada gorzka 10 dag
likier truskawkowy

Dodatkowo

maliny świeże
figi

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wegańskie czekoladowe

Do ciasta potrzebujemy także:
3/4 szklanki mleka ryżowego
i 2/5 szklanki śmietany sojowej,
a do polewy 50 ml mleka ryżowego.

Tortownicę o średnicy 16-18 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Do miski robota wsypujemy mąkę, kako, proszek do pieczenia i cynamon.

Wlewamy mleko ryżowe, śmietanę roślinną, olej i syrop z agawy. Dokładnie (ale niezbyt długo) mieszamy robotem- mnie zajęło to jakieś 15 sekund.

Dodajemy startą marchewkę i łyżką mieszamy ją dokładnie z ciastem.

Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu). Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy ciasto jest wystarczająco dopieczone (powinno być jeszcze lekko wilgotne) i pozostawiamy do ostudzenia.



Przygotowujemy polewę:

Mleko ryżowe zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu do chwili całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Jeśli polewa jest zbyt rzadka, to jeszcze chwilę ją podgrzewamy.

Polewamy ciasto i przybieramy je malinami oraz figą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak