Ciasto wegańskie czekoladowe

Ciasto wegańskie czekoladowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanka
  • kakao

    3 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • cynamon

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    80 ml
  • marchewka

    15 dag

Na polewę

  • czekolada gorzka

    10 dag
  • likier truskawkowy

Dodatkowo

  • maliny

  • figi

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do ciasta potrzebujemy także:
3/4 szklanki mleka ryżowego
i 2/5 szklanki śmietany sojowej,
a do polewy 50 ml mleka ryżowego.

Tortownicę o średnicy 16-18 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Do miski robota wsypujemy mąkę, kako, proszek do pieczenia i cynamon.

Wlewamy mleko ryżowe, śmietanę roślinną, olej i syrop z agawy. Dokładnie (ale niezbyt długo) mieszamy robotem- mnie zajęło to jakieś 15 sekund.

Dodajemy startą marchewkę i łyżką mieszamy ją dokładnie z ciastem.

Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu). Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy ciasto jest wystarczająco dopieczone (powinno być jeszcze lekko wilgotne) i pozostawiamy do ostudzenia.



Przygotowujemy polewę:

Mleko ryżowe zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu do chwili całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Jeśli polewa jest zbyt rzadka, to jeszcze chwilę ją podgrzewamy.

Polewamy ciasto i przybieramy je malinami oraz figą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat