Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto w polewie czekoladowej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajko 5 szt
cukier 1 szkl
sól 1 szczypta
Polewa:
cukru 3 łyżki
kakao 3 łyżki
jajko 1 szt
margaryna 0,5 kost
orzechy arachidowe 100 g
krem do karpatki 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto w polewie czekoladowej

Biszkopt:
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę na sztywno, dodać szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym żółtku, a na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem, piec 35 minut w 180 stop. Ciasto ostudzić, przekroić na 3 części.
KREM
Krem karpatka przygotować według przepisu na opakowaniu, podzielić na 2 częsci.
POLEWA
Margarynę rozpuścić. Jajko utrzeć z cukrem i kakao. Podczas ucierania wlewać gorącą margarynę, zmiksować. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
biszkopt krem karpatka biszkopt krem karpatka biszkopt polewa czekoladowa Wierzch posypać orzeszkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 20.03.2012 09:46
Wygląda smakowicie.
Kas2 21.02.2012 01:06
prezentuje się wyśmienicie
treonina 20.02.2012 20:42
mmm wygląda apetycznie
Natalia37
Natalia37 20.02.2012 18:47
super
Mysiunia 20.02.2012 18:42
wygląda ślicznie - pewnie równie dobrze smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak