Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ukrainka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skladniki ciasto

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3 szklanki po połowie ..
kakao 2 łyżki
cukier 3\4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
miód prawdziwy 3 łyżki

krem

mleko 1 litr
budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 250 g
aromat migdałowy 10 kropli
spirytus 3-4 krople

oraz

orzeszki ziemne pokruszone -do dekoracji
polewa czekoladowa lecz niekoniecznie

Porada

blacha 21 na 37

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ukrainka

Podane składniki ubijać na parze 15 min. Następnie dodać 1,5 szklanki mąki i wymieszać na gładką masę zdejmując już z pary. Dodać następne 1,5 szklanki mąki i wyrobić ciasto i podzielić je na 5 równych części Rozwałkować na wielkosc blaszki gdy jest jeszcze ciepłe . Piec ok 10 min .

Masa: Część mleka rozmieszać z budyniami i żółtkami. Resztę zagotować z cukrem. Po ostygnięciu utrzeć z margaryną. Dodać aromat migdałowy i alkohol.

Placki przełożyć masą budyniową.
Wierzch posmarować również delikarnie kremem i posypać drobnymi orzeszami ziemnymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola91 23.11.2015 21:22
Wygląda cudnie, spróbuję niebawem ;)
halina17 23.11.2015 18:14
Dobre ciasto.
misia123410 23.11.2015 10:55
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak