Ciasto ukrainka

Ciasto ukrainka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

skladniki ciasto

  • jajka

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    3 szklanki po połowie ..
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier

    3\4 szklanki
  • soda oczyszczona

    1 łyżka
  • miód prawdziwy

    3 łyżki

krem

  • mleko

    1 litr
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • żółtka

    2 sztuki
  • margaryna

    250 g
  • aromat migdałowy

    10 kropli
  • spirytus

    3-4 krople

oraz

  • orzeszki ziemne

    pokruszone -do dekoracji
  • polewa czekoladowa

    lecz niekoniecznie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podane składniki ubijać na parze 15 min. Następnie dodać 1,5 szklanki mąki i wymieszać na gładką masę zdejmując już z pary. Dodać następne 1,5 szklanki mąki i wyrobić ciasto i podzielić je na 5 równych części Rozwałkować na wielkosc blaszki gdy jest jeszcze ciepłe . Piec ok 10 min .

Masa: Część mleka rozmieszać z budyniami i żółtkami. Resztę zagotować z cukrem. Po ostygnięciu utrzeć z margaryną. Dodać aromat migdałowy i alkohol.

Placki przełożyć masą budyniową.
Wierzch posmarować również delikarnie kremem i posypać drobnymi orzeszami ziemnymi.
mileneczka5
blacha 21 na 37

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jola91

23.11.2015 21:22
Wygląda cudnie, spróbuję niebawem ;)

halina17

23.11.2015 18:14
Dobre ciasto.

misia123410

23.11.2015 10:55
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat