Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Ukrainka

3.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Warstwowe ciasto, które zachwyca wyglądem i smakiem. Po upieczeniu ciasto jest twarde, dopiero na następny dzień i kolejny jest mięciutkie.

Składniki:

Ciasto:

jajko 3 szt.
mąka 4 szklanki
cukier puder 1 szklanka
kakao 3 łyżki
masło 50 g
miód 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Krem:

mleko 1 litr
jajko 2 szt.
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 0.5 szklanki
cukier puder 125 g
masło 150 g
margaryna 150 g
aromat rumowy 4 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Ukrainka

Jajka z cukrem ubijać na parze, ciągle mieszając, następnie dodać masło, miód, sodę i kakao, mieszać do połączenia się składników, ostudzić. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać do środka masę i zagnieść ciasto.
Podzielić na pięć równych części.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować na 25X 35 cm, piec każdy placek oddzielnie położony na papierze do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem, w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez ok. 5-7 minut. Upieczone placki wystudzić.
Krem:
Wszystkie składniki kremu, oprócz masła i margaryny zmiksować z mlekiem.
Przelać masę budyniową do garnka i na wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić.
Masło i margarynę utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, ucierać.
Gotowym kremem przekładamy placki,
Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.02.2019 15:07
Smakowite ciasteczko : )
Bożena Matuszczyk 26.02.2019 08:48
Moje smaki ,porywam kawałek.;)
danusia19671 26.02.2019 11:30
Bardzo proszę ;)
ben-ka 26.02.2019 08:42
Mnie by bardzo smakowało :)
danusia19671 26.02.2019 11:30
Miodzio te ciasto ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak