Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Ukrainka
Jajka z cukrem ubijać na parze, ciągle mieszając, następnie dodać masło, miód, sodę i kakao, mieszać do połączenia się składników, ostudzić. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać do środka masę i zagnieść ciasto.
Podzielić na pięć równych części.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować na 25X 35 cm, piec każdy placek oddzielnie położony na papierze do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem, w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez ok. 5-7 minut. Upieczone placki wystudzić.
Krem:
Wszystkie składniki kremu, oprócz masła i margaryny zmiksować z mlekiem.
Przelać masę budyniową do garnka i na wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić.
Masło i margarynę utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, ucierać.
Gotowym kremem przekładamy placki,
Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.