Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ciasto ucierane ze śliwkami

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
2,5 + 1 szkl.
masło
200 + 100 gram
jajko
6 szt.
cukier kryształ
1 + 1/3 szkl.
śliwki
8 -10 szt.
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki
kaszka
do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Śliwki myję, osuszam, kroję na pół i usuwam pestki.
Krok 1 - Ciasto ucierane ze śliwkami foto
2
Masło (200 gram) kroję w kostkę i miksuję na jasny krem - ok.3 min.
Krok 2 - Ciasto ucierane ze śliwkami foto
3
Cukier (niepełną szklankę, trochę więcej niż 3/4, część można zastąpić cukrem waniliowym) dosypuję do masła, ale nie na raz, tylko w 3-4 partiach. Miksuję ok.3-4 min. Masa może wyglądać na zwarzoną - nie trzeba się tym przejmować.
Krok 3 - Ciasto ucierane ze śliwkami foto
4
Cały czas miksując dodaję po jednym jajka. Całość miksuję ok.2-3 min.
Krok 4 - Ciasto ucierane ze śliwkami foto
5
Do osobnej miski przesiewam mąkę (2,5 szkl.) i proszek do pieczenia.
Krok 5 - Ciasto ucierane ze śliwkami foto
6
Dosypuję mąkę powoli nie przerywając miksowania. Tylko do połączenia masy i mąki.
Krok 6 - Ciasto ucierane ze śliwkami foto
7
Na przyszykowaną blaszkę - u mnie masło i kaszka manna - wykładam ciasto. Jest dosyć gęste i trochę trudno ładnie je wygładzić. Na wierzch sypię kaszkę manną lub bułkę tartą - wchłonie nadmiar soku z owoców.
Krok 7 - Ciasto ucierane ze śliwkami foto
8
Robię kruszonkę: 100 g masła rozpuszczam i gorące wlewam do miski z wymieszaną mąką - 1 szkl. i cukrem - 1/3 szkl. Wszystko mieszam.
Krok 8 - Ciasto ucierane ze śliwkami foto
9
Czekam kilka minut, aż kruszonka ostygnie (dobrze jest zacząć robienie ciasta od kruszonki).Rozdrabniam na jak najmniejsze kawałki.
Krok 9 - Ciasto ucierane ze śliwkami foto
10
Na posypanym cieście układam śliwki, skórką do ciasta i ...
Krok 10 - Ciasto ucierane ze śliwkami foto
11
... posypuję kruszonką - klei się i jest dosyć tłusta. Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 50 - 60 min.
Krok 11 - Ciasto ucierane ze śliwkami foto
12
Smacznego!
Krok 12 - Ciasto ucierane ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 07.10.2013 18:29
pyszności słodkości
Bernadeta1 10.09.2013 00:20
lubię takie ciasto
Róża1 03.09.2013 14:02
ze śliwkami zawsze pyszne ciasto:-)
eMMe 01.09.2013 20:22
Super ciasto:)
Renata9 01.09.2013 17:29
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak