Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane ze śliwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne, proste ciasto do popołudniowej kawy ze śliwkami. Polecam!

Składniki:

masło 82% 25 dag
cukier 25 dag
jajko 6 sztuk
zapach arakowy 1 łyżka
mąka 50 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śliwki 70 dag

Porada

Śliwki kroimy na połówki lub ćwiartki - jak kto lubi. Grzanie piekarnika góra-dół.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane ze śliwkami

Śliwki myjemy osuszamy i wyjmujemy pestki.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Kiedy jest już puszyste, dodajemy po jednym żółtku. Masło, cukier i żółtka są utarte, więc dodajemy aromat. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypuję ją do utartej masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą składników.

Ciasto przelewamy do tortownicy układamy śliwki i pieczemy w 180 st., około 60-65 minut. Warto pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Gdy ciasto wystygnie można górę posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak