Ciasto ucierane z rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    1,5 szkl
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • masło lub margaryna

    250 g
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • rabarbar

    500 g
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto ucierane z rabarbarem  foto
Rabarbar umyć i pokroić w 2 cm kawałki. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 2 - Ciasto ucierane z rabarbarem  foto
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy, utrzeć na jednolitą i gładką masę. Formę 33*22 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto rozsmarować na blasze.
Krok 3 - Ciasto ucierane z rabarbarem  foto
Na cieście rozłożyć równomiernie rabarbar. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 min. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 17.05.2014 18:05
poproszę kawałeczek
Anna133 17.05.2014 14:06
oj ale mnie naszło chyba coś upiekę ,pysznie wygląda
Beatris 17.05.2014 12:58
Skusiłabym się na kawałeczek... pycha:)
Kejti 17.05.2014 12:01
Super ciacho ,chętnie skosztuję kawałek :-)
BernadettaP 17.05.2014 11:54
Ja w ubiegłym tygodniu też robiłam ucierane z rabarbarem, ale z pianką i kruszonką :)
ben-ka 17.05.2014 10:11
Zjadłabym porcyjkę,tak apetycznie wygląda:)
fotoviderek 17.05.2014 09:44
Świetne ciacho :)
w mojej kuchni 17.05.2014 09:10
ciasto rarytasek
Ola1984 17.05.2014 09:10
Uwielbiam ucierane z rabarbarem :)
Renata9 17.05.2014 08:43
smaczne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat