Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z porzeczkową pianką i białą czekoladą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
masło 150 gram
cukier 1/2 szklanki
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
biała czekolada 60 gram
czarna porzeczka szklanka
sól do piany szczypta
cukier do piany 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana do piany łyżka
porzeczki do piany 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z porzeczkową pianką i białą czekoladą

1. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem. Gdy powstanie jasna masa dodajemy po jednym jajku, nie przestając ucierać. Mąkę łączymy z proszkiem i dodajemy do masy. Wrzucamy czekoladę i mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do tortownicy (wcześniej trzeba posmarować ją masłem i podsypać mąką), a na wierzchu układamy umyte porzeczki. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175.


2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru, dokładnie ubijając. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Delikatnie łączymy z porzeczkami i wykładamy na upieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika, przełączamy na górną grzałkę i podpiekamy ok. 15 minut, aż wierzch zbrązowieje.

Możemy udekorować ciacho garścią porzeczek i posypać pudrem.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 17.04.2016 22:22
smakowita propozycja
aisoglam 10.02.2013 18:44
Fajny przepis :)
Cukiereczek13 22.07.2012 09:12
smacznie wyglada
Betka 22.07.2012 08:37
smakowite;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak