Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z jabłkami karmelizowanymi

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 5 szt.
masło 4 dag
cukier 5 dag
Ciasto:
jajko 3 szt.
cukier 10 dag
miekkie maśło lub margaryna 12,5 dag
mąka 20 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z jabłkami karmelizowanymi

Kroki postępowania

1
Przygotować keksówkę długości 28-30 cm. Wyciąć z pergaminu pasek odpowiadający długości i szerokości spodu formy. Jedynie boki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. W tej chwili spód można posmarować tłuszczem w kilku miejscach i wyłożyć przygotowanym pergaminem. Przyklejony do spodu nie będzie się ruszał.
Krok 1 - Ciasto ucierane z jabłkami karmelizowanymi foto
2
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne.
Krok 2 - Ciasto ucierane z jabłkami karmelizowanymi foto
3
Na dużej patelni rozpuścić masło z cukrem mieszając drewnianą łyżką.
Krok 3 - Ciasto ucierane z jabłkami karmelizowanymi foto
4
Wrzucić jabłka. Mieszać często przez 3-4 minuty - powinny być otoczone karmelem ze wszystkich stron.
Krok 4 - Ciasto ucierane z jabłkami karmelizowanymi foto
5
Wyłożyć na spód formy polewając resztkami karmelu.
Krok 5 - Ciasto ucierane z jabłkami karmelizowanymi foto
6
Utrzeć jajka z cukrem na puszysta masę. Dodać masło i utrzeć - nie przejmować się powstałą masą.
Krok 6 - Ciasto ucierane z jabłkami karmelizowanymi foto
7
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.
Krok 7 - Ciasto ucierane z jabłkami karmelizowanymi foto
8
Wymieszać gładkie ciasto i wylać je na jabłka. Wyrównać powierzchnię i wsadzić do piekarnika. Piec 1 godzinę. Na ostatnie 20 minut przykryć ciasto arkuszem folii aluminiowej.
Krok 8 - Ciasto ucierane z jabłkami karmelizowanymi foto
9
Wyjąć ciasto z piekarnika, odłożyć na chwilkę, przykryć odpowiednio długim talerzem lub deską i szybko odwrócić.
Krok 9 - Ciasto ucierane z jabłkami karmelizowanymi foto
10
Zdjąć formę, po czym delikatnie ze względu na gorące ciasto - zdjąć pergamin. Poczekać aż przestygnie i pokroić.
Krok 10 - Ciasto ucierane z jabłkami karmelizowanymi foto
11
Jeszcze przed pierwszym ciachnięciem...
Krok 11 - Ciasto ucierane z jabłkami karmelizowanymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 04.12.2012 17:11
Misiu ja też lubię wszystkie z jabłkami. Ale z tymi klasycznymi u mnie jest tak, że bazuję na cudzych. Mam za to czas poświęcić czemuś innemu ;). A te cudze bardzo sobie cenię...
misia53 04.12.2012 15:39
Ciasta z jabłkami są pyszne a Twoje takie inne , ciekawe...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak