Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 5 szt
cukier kryształ 25 dag
mąka pszenna 30 dag
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
jabłka 2 kg

Polewa

cukier puder 6 kopiatych łyżeczek
sok z cytryny ok 2 łyżeczki

Porada

Wymiary blaszki: 24 x 34 W szybszej wersji ciasto można posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z jabłkami

1. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z połową cukru (12,5dag), margaryną, dodając pod koniec 5 łyżek zimnej wody.
2. Białka ubić z resztą cukru i podzielić na połowę.
3. Do masy z żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jedną część białek i wyłożyć na przygotowaną brytfankę (wysmarowany dół blaszki margaryną) połowę tego ciasta. Posypać bułką tartą i wyłożyć starte jabłka (lub jak kto woli mogą być usmażone), posypać z wierzchu cynamonem a na końcu resztą bułki tartej.
4. Do pozostałej części ciasta dodać 2 część białek i kakao, wymieszać. Wyłożyć na jabłka.
5. Piec ok 50min-1h w 180st C.
6. Wykonać polewę: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Polewą polać ciasto. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 06.03.2016 17:08
wyglada na bardzo smaczne
Janina 02.03.2016 15:54
Fajny przepis;))
w mojej kuchni 02.03.2016 11:31
pyszne ciasto na deser
Wafelek2601 02.03.2016 11:13
Świetne ciasto
mysza75 02.03.2016 10:21
bardzo fajne ciacho do kawy
RenataZ-et 02.03.2016 09:52
bardzo smaczne
Mniam 02.03.2016 08:41
Bardzo smaczne ciasto :)
Maridka19 02.03.2016 08:05
Smaczne takie ciasta :)
Krystyna32 02.03.2016 07:42
pyszne ciasto
Ela427 01.03.2016 23:26
smacznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak