Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane na maślance

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

maślanka 1 szklanka
olej rzepakowy 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 3 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
jagody 1,5 szklanki

Kruszonka

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 2/3 szklanki
masło miękkie 100 gram

Porada

Ciasto z powodzeniem można zamrozić, a po rozmrożeniu smakuje tak samo dobrze.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane na maślance

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy razem w misce. W osobnym naczyniu mieszamy trzepaczką maślankę z olejem i jajkami. Tak przygotowaną masę przelewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Blachę o wymiarach 25x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i równomiernie rozprowadzamy. Na nim układamy umyte jagody (lub inne owoce).
Składniki kruszonki łączymy ze sobą i posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby jeszcze chwilę podpiekamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 24.10.2014 19:47
pyszne ciasto
Katarzyna59 15.10.2014 17:05
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak