Ciasto tureckie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • margaryna

    15 dag
  • cukier kryształ

    15 dag
  • mąka pszenna

    15 dag
  • jajka

    4 szt
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Krem

  • kwaśne mleko

    1 szklanka
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier waniliowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Margarynę z cukrem utrzeć do białości. Potem wbijać co 5 min 1 jajko i dosypywać po łyżce mąki. Na koniec dodać proszek do pieczenia i kakao. Piec w temp 180stC ok 45min.
2. Krem: Margarynę i cukier utrzeć, kolejno dodawać po łyżce kwaśnego mleka (należy uważać aby się nie ścięło!).
3. Krem wyłożyć na zimne upieczone ciasto. Polać polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 19.01.2016 16:28
ciekawy pomysł na pyszne ciasto
Marta Ryżek-Kalkowska 18.01.2016 18:04
super przepis
Wafelek2601 18.01.2016 10:25
Pyszne do kawy
jagoda5913 18.01.2016 00:05
pięknie się prezentuje
Damiano 17.01.2016 19:14
wygląda pysznie
halina17 17.01.2016 18:20
"Fajne" ciasto.
agnieszka214 17.01.2016 17:56
Bardzo ciekawa masa
Zdzisław 17.01.2016 17:21
pyszny deser do zjedzenia
marenka 17.01.2016 15:31
apetycznie wygląda
Konczi 17.01.2016 15:28
wygląda bardzo smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat