Ciasto "Turban Sułtana"

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kasia dziś była na zakupach i dojrzała ciasto filo, a że dawno nie było, no to jest ciacho o nazwie "Turban Sułtana". Jak dla mnie bardzo słodkie, ale mniej cukru więcej cytryny i jest dobrze. Do popołudniowej kawy pycha. Polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciastka:

  • ciasto filo

    1 opakowanie
  • masło 82%

    100 gramów
  • orzechy

    100 gramów
  • cukier

    2 łyżki
  • cynamon

    0.5 łyżeczki

Na syrop:

  • cukier

    100 gramów
  • kora cynamonu

    1 kawałek
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • goździk Prymat

    1 sztuka
  • woda

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto filo (5 arkuszy) wyjmujemy z opakowania a masło roztopić.
Cukier z wodą i korą cynamonu umieścić w garnku i zagotować.
Dodajemy sok goździki zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.
Orzechy posiekać i włożyć do miski dodać cukier cynamon i wymieszać.
Na blacie układamy pojedynczo płaty ciasta filo i smarujemy masłem.

Wzdłuż dłuższego boku posypać płat przygotowaną mieszanką z orzechów i cynamonu (około 2 łyżki na płat).

Następnie zwijamy w rulon i skręcamy (tak jak wykręcamy ręcznik lub mokre ścierki - porównanie nie bardzo, ale chyba wszyscy wiedzą o co chodzi). Formujemy coś na wzór ślimaka.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układamy na niej wcześniej przygotowane ciacho.
Ciastka można ułożyć ciasno obok siebie, ponieważ nie rosną. Wierzch smarujemy resztą masła i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st.

Pieczemy do momentu uzyskania złoto brązowego koloru około 20-25 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Zostawiamy do wystudzenia.

SMACZNEGO

Kasia Pichci
Ja użyłam tylko pół ciasta, więc składniki zmniejszyłam o tą ilość. Jeśli będziemy robić z całego ciasta składniki razy 2, czyli masła 200g, orzechów 200g itd. Można użyć orzechy włoskich, ja użyłam pekanowych., bo takie wolę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 13.02.2019 11:22
Wspaniałe, pyszne ciacho, pomysłowo;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat