Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciastka:
-
ciasto filo
1 opakowanie -
masło 82%
100 gramów -
orzechy
100 gramów -
cukier
2 łyżki -
cynamon
0.5 łyżeczki
Na syrop:
-
cukier
100 gramów -
Cynamon cały Prymat
1 kawałek -
sok z cytryny
2 łyżki -
Goździki całe Prymat
1 sztuka -
woda
0.5 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Ciasto "Turban Sułtana"
Ciasto filo (5 arkuszy) wyjmujemy z opakowania a masło roztopić.
Cukier z wodą i korą cynamonu umieścić w garnku i zagotować.
Dodajemy sok goździki zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.
Orzechy posiekać i włożyć do miski dodać cukier cynamon i wymieszać.
Na blacie układamy pojedynczo płaty ciasta filo i smarujemy masłem.
Wzdłuż dłuższego boku posypać płat przygotowaną mieszanką z orzechów i cynamonu (około 2 łyżki na płat).
Następnie zwijamy w rulon i skręcamy (tak jak wykręcamy ręcznik lub mokre ścierki - porównanie nie bardzo, ale chyba wszyscy wiedzą o co chodzi). Formujemy coś na wzór ślimaka.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układamy na niej wcześniej przygotowane ciacho.
Ciastka można ułożyć ciasno obok siebie, ponieważ nie rosną. Wierzch smarujemy resztą masła i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st.
Pieczemy do momentu uzyskania złoto brązowego koloru około 20-25 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Zostawiamy do wystudzenia.
SMACZNEGO
Ja użyłam tylko pół ciasta, więc składniki zmniejszyłam o tą ilość. Jeśli będziemy robić z całego ciasta składniki razy 2, czyli masła 200g, orzechów 200g itd. Można użyć orzechy włoskich, ja użyłam pekanowych., bo takie wolę.![]()
Komentarze (1)