Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Tulipan i Przebiśnieg

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 3 szt
cukier 0,5 szklanki
mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masa czerwona
truskawki 600g mrożone
galaretka truskawkowa 2 op
masa biała
masło 100 g
cukier 50 g
jogurt grecki 400 g
mleko w proszku 2,5 szklanki
sok z cytryny 1 łyzka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka czubata

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Tulipan i Przebiśnieg

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, wsypać cukier, zmiksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku, po każdym miksując dokładnie, ale delikatnie. Wsypać obie mąki, przesiane, zmiksować na najmniejszych obrotach.
Krok 1 - Ciasto Tulipan i Przebiśnieg foto
2
Wlać do formy 18x28cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w 170 stopniach. Wystudzić. Zdjąć papier. Formę wyścielić nowym papierem, włożyć biszkopt.
Krok 2 - Ciasto Tulipan i Przebiśnieg foto
3
Truskawki zamrożone wrzucić do garnka. Galaretki (na litr wody) rozpuścić w 200 ml i gorące jeszcze wlać do truskawek. Całość miksować blenderem na gęsty mus. Miksować jeszcze chwilę, aby masa była puszysta (masa szybko zastyga bo truskawki są zmrożone). Gdy zgęstnieje, wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki.
Krok 3 - Ciasto Tulipan i Przebiśnieg foto
4
W tym czasie przygotować masę białą. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Dodać łyżkę jogurtu, wymieszać. Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dodawać po łyżce jogurtu i mleka w proszku, aż do wyczerpania składników. Dodać sok z cytryny i żelatynę z jogurtem. Zmiksować i wyłożyć na stężałą masę truskawkową. Schłodzić przez noc w lodówce.
Krok 4 - Ciasto Tulipan i Przebiśnieg foto
5
Ciasto pokroić w kwadraty i podawać schłodzone. Przechowywać w lodówce
Krok 5 - Ciasto Tulipan i Przebiśnieg foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 13.04.2014 21:03
bardzo apetyczne ciasto, takie lekkie :)
Laila2786 12.04.2014 12:03
pycha i do tego pachnie wiosną
Katarzyna59 01.04.2014 20:08
wspaniale wygląda to ciasto
Aannkaa82 31.03.2014 20:34
Wygląda bardzo apetycznie :)
Alex_M 12.03.2014 12:40
jest przepyszne, polecam z całego serca!
Klausia 12.03.2014 11:46
wygląda naprawdę super :)
IwonaDD 12.03.2014 10:51
przepiękne!!!
fotoviderek 12.03.2014 07:29
Ależ pyszne to Twoje cicho :)
monisia1977 12.03.2014 07:21
fajne ciacho
SmakowitaA 12.03.2014 06:57
Pyszna słodycz:)
Ada-Gaba 12.03.2014 06:54
ale pyszności u Ciebie :)
Sroczka 11.03.2014 22:58
Fajne to ciasto, zjadłabym kawałeczek.
migotka28 11.03.2014 22:46
wspaniale wygląda
kornelcia 11.03.2014 22:22
wygląda niebiańsko..pychota jak dla mnie :)
iziona 11.03.2014 22:18
Musi być pyszne
halina17 11.03.2014 22:06
Apetycznie wygląda ciasto.
Kejti 11.03.2014 21:21
Fajne ciacho :-)
Mati13 11.03.2014 21:17
wygląda smacznie
kasienka23 11.03.2014 20:59
fajna nazwa :)
Mniam 11.03.2014 20:58
Ślicznie wygląda. Wiosną powiało :)
Ilona_eS 11.03.2014 20:52
bardzo ciekawe ciasto..
alaaa 11.03.2014 20:48
pysznie wygląda to ciasto
anemon 11.03.2014 20:25
Twoje ciasto prezentuje się znakomicie, no i te kolory...
idealme 11.03.2014 20:10
pysznie wygląda!
gosia1988 11.03.2014 20:01
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak