Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto truskawkowo-poziomkowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 sztuk
mąka tortowa 6 łyżek czubatych
cukier kryształ 1 szklanka
sól szczypta
cytryna 1 sztuka
woda letnia 200 mililitrów
cukier puder 100 gram

Dodatki

śmietana 30% 1 litr
cukier puder 100 gram
galaretka poziomkowa 1 opakowanie
truskawki 1 kilogram
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
poziomki garść

Porada

Jeśli ktoś nie ma poziomek może użyć samych truskawek. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu - oprócz całonocnego oczekiwania, tanie i bardzo smakuje dzieciom.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truskawkowo-poziomkowe

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać szczyptę soli i stopniowo dosypywać cukier kryształ, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać po jednym żółtku. Do wymieszanej masy przesiać mąkę i wymieszać delikatnie, ale już szpatułką, nie mikserem.
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, następnie wyjąć z formy, oderwać papier do pieczenia i pozostawić do wystygnięcia. Do szklanki wycisnąć sok z całej cytryny, wsypać cukier puder i dopełnić letnią wodą. Wymieszać, a powstałym ponczem nasączyć biszkopt.

Truskawki i poziomki należy wyszypułkować, umyć i pozostawić na sitku aby odciekły. Część truskawek (ok 200 gram) po przygotowaniu trzeba pokroić w kostkę, jednak niezbyt drobną. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia - musi być chłodna i lejąca, ale nie może się ściąć.

Śmietanę ubić na sztywno. Wsypać cukier puder i wymieszać. Do ubitej dodawać po łyżce przygotowanej galaretki ciągle mieszając. Należy to zrobić w miarę szybko i sprawnie aby śmietana nie zrzedła.
Do wyłożonej całkowicie papierem formy włożyć biszkopt. Na nim ułożyć ok połowę śmietany z galaretką. Na śmietanę pokrojone truskawki, które przykryć należy resztą śmietany. Wstawić całość do lodówki.

Mus:
Pozostałe truskawki zmiksować blenderem na gładka masę. Jeśli nie są zbyt słodkie można dosypać cukru według uznania. Żelatynę rozpuścić w 100 mililitrach gorącej wody. Wlać gorącą do musu i schłodzić w lodówce lub zamrażalniku. Kiedy mus ładnie zgęstnieje można wyłożyć go na ciasto. Całość schować do lodówki. Gdy mus będzie prawie gotowy, to znaczy sprężysty i dobrze ścięty przez żelatynę, wierzch ciasta udekorować poziomkami.
Ciasto trzeba schładzać całą noc w lodówce, żeby śmietana i mus dobrze stężały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.06.2015 20:03
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak