Ciasto truskawkowo-limonkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • ciasto francuskie

    20 X 25 cm

nadzienie

  • serek mascarpone

    250 g
  • mleko

    3-4 łyżki
  • syrop klonowy

    1,5 łyżki
  • limonka

    1 sztuka
  • truskawki świeże

    ok. 10 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąt 25 X 20 cm, z reszty wycinamy 1,5-2 cm paski i zakrywamy boki ciasta. Ja jeszcze na rogi wycięłam listki.

Ciasto pieczemy w 25 minut w 180-190 C. Studzimy i kruszymy środek ciasta robiąc miejsce na nadzienie.

Serek mieszamy i stopniowo dolewamy mleko , syrop klonowy i sok z limonki.

Gotową masą wypełniamy środek ciasta.

Truskawki kroimy w ćwiartki i pod lekki skosem układamy na masie serowej.

Wierzch posypujemy startą skórką z limonki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 25.06.2017 11:49
musi być pyszne
w mojej kuchni 25.06.2017 09:56
same pyszności
IKrakowianka 24.06.2017 22:16
mega apetyczne!!
Patrycja33 24.06.2017 20:16
fajne połączenie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat