Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truskawkowo- kokosowe
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną folią aluminiową o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy w poprzek.
2.
Truskawki myjemy odcedzamy na durszlaku i miksujemy blenderem. Do truskawek dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki (proszek ) dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
3.
2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem w pozostałej części mleka rozpuszczamy proszki budyniowe i gotujemy budyń mieszając aby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką masła. 2/3 masy budyniowej wykładamy na jeden blat biszkopta i dodajemy tężejącą masę truskawkową,chłodzimy w lodówce aby całkowicie stężała.
4.
Gdy masa zastygnie przykrywamy drugim blatem biszkopta i wykładamy pozostałą masę budyniową. Na patelni roztapiamy 3 łyżeczki masła dodajemy 3 łyżeczki cukru i wiórka kokosowe. Wiórka prażymy często mieszając aby nabrały złotego koloru. Studzimy i wykładamy na masę budyniową.