Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto truskawkowe z kremem krówkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 2 łyżki

Krem krówkowy

budyń krówkowy na 3/4 l mleka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko 2,5 szklanki
cukier 3 łyżki
masło lub margaryna 3/4 kostki

Dodatkowo

truskawki 300 g
galaretka owoce leśne 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truskawkowe z kremem krówkowym

Biszkopt:
Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Piec 20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić. Przekroić na pół.
2. Krem
Do rondla wlać 2 szklanki mleka i wsypać cukier. W miseczce rozrobić 0,5 szklanki mleka z budyniem z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Budyń wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać. Odstawić do wystudzenia. Gdy ostygnie utrzeć z masłem lub margaryną.
3. Truskawki pokroić w plasterki. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do stężenia.
4. Ciasto układać warstwami:1 biszkopt, krem krówkowy, 2 biszkopt, truskawki, galaretka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 03.08.2014 10:30
z chęcią bym spróbowała ;)
Wafelek2601 02.08.2014 19:48
smaczne ciasto
mirosława4 02.08.2014 16:16
prezentuje się apetycznie
Marta1986 02.08.2014 16:08
pysznosci mniam
slonko888 02.08.2014 16:00
wyglada pysznie
halina17 02.08.2014 15:48
Dobre ciasto.
krokus 02.08.2014 15:35
smaczne ciasto
agnieszka214 02.08.2014 14:55
truskawki to ja uwielbiam w ciescie mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak