Ciasto truskawkowe z galaretką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt.
  • cukier

    0,5 szkl
  • mąka

    0,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • galaretka

  • truskawki

  • bita śmietana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po jednym żółtku. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną Kasią i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika 180*C na 30min. Rozpuścić galaretkę w 0,5 litra wody i odstawić do stężenia. Na ostudzonym biszkopcie ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Udekorować bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asienka250492 02.09.2012 12:12
Smacznie wygląda.
ziutula 02.09.2012 08:37
ciasto iście królewsko wygląda...
halina17 02.09.2012 00:15
Uwielbiam ciasta z truskawkami.
Ewela 01.09.2012 22:46
Wygląda świetnie! Smakuje pewnie tak samo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat