Ciasto truskawkowe Marysi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    4 szt
  • białko

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • truskawki

    50 dag
  • galaretka truskawkowa

    2 op
  • śmietana 30%

    400 ml
  • śmietan fix

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z pianą z białek dodawać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie łopatką.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180stC na ok 30 minut. Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół.
Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w połowie wody), przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia się galaretki.
Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan- fix i posmarować nią ciasto.
Ponownie schłodzić w lodówce.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 13.06.2017 14:25
dobre ciasto
mirosława4 13.06.2017 10:06
bardzo dobre teraz na czasie
Krystyna32 13.06.2017 07:53
pyszności :)
Franciszek 12.06.2017 22:46
pyszne ciasto
gusia1000 12.06.2017 21:50
Bardzo dobre ciasto.
halina17 12.06.2017 20:24
Dobre ciasto :)
bietka 12.06.2017 17:55
smaczne ciacho :)
adelajda 12.06.2017 16:54
dobre ciasto
Grazyna0211 12.06.2017 16:33
smaczne ciasto
agnieszka214 12.06.2017 13:33
Pyszne wiosenne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat