Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto truskawkowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 8 szt
cukier 8 łyzek
mąka pszenna 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyzeczki

krem

mleko 0,5 litra
budyń śmietankowy 1 szt
cukier 5 łyżek
alkohol do smaku

Dodatkowo

śmietanka 330 ml
galaretka truskawkowa 2 szt
galaretka wiśniowa 1 szt
truskawki świeże 20 dag
dżem truskawkowy pare łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truskawkowe

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wyłożyć na formę 25/36 upiec do 20 minut w 180 stopniach. Chłodny przekroić na pół.
Krem:
W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wtedy wlewamy do niego budyń, gotujemy do zgęstnienia. Studzimy go i łączymy z utartą margaryną i alkoholem, który dodajemy do smaku.
Śmietanę ubijamy i mieszamy z tężejącą galaretką wiśniową rozpuszczoną w 0,5 szklanki wrzątku. Przełożenie ciasta:
Biszkopt- krem- biszkopt- dżem truskawkowy- truskawki- całość zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w litrze wody- dekorujemy bitą śmietaną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 10.07.2016 09:11
Smaczny przepis
agnieszka214 29.06.2016 20:27
super pyszne słodkości
Janina 29.06.2016 16:58
Super ciasto;))
bietka 29.06.2016 13:45
smaczne ciasteczko : )
Grazyna0211 29.06.2016 11:29
smaczne ciasto
Alex_M 29.06.2016 10:40
pyszne ciacho :)
bertpvd 28.06.2016 21:10
pyszne ciasto :)
RenataZ-et 28.06.2016 20:47
lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak