Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto truskawkowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 6 sztuk
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
Krem:
mleko 3 szklanki
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier 3 łyżki
masło 1 kostka
wierzch
truskawki 1 l
galaretka truskawkowa 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truskawkowe

Kroki postępowania

1
Białka upijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy, na koniec po 1 żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do piany. Biszkopt pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
Krok 1 - Ciasto truskawkowe foto
2
W 1/2 szklance mleka mieszamy budyń i wlewamy go do gotującego się mleka. Ugotowany budyń, studzimy. Do utartego masła stopniowo dodajemy zimny budyń z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Krok 2 - Ciasto truskawkowe foto
3
Truskawki miksujemy. Zagotowujemy. Dodajemy galaretki i mieszamy.
Krok 3 - Ciasto truskawkowe foto
4
Tężejącą galaretką wylewamy na krem budyniowy. Ciasto schładzamy w lodówce.
Krok 4 - Ciasto truskawkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 20.06.2013 11:26
polecam, szczególnie w sezonie
joanna__s 19.06.2013 19:38
Rewelacja!! Przepyszne.
aisoglam 19.06.2013 18:24
Ale pysznie wygląda te ciasto!
Kasia35 19.06.2013 16:11
pyszne ciasto
caralajna 19.06.2013 16:03
coś pysznego, to widać
monisia1977 19.06.2013 16:00
super wygląda
Megg 19.06.2013 14:30
pyszne ciacho
bogusia19 19.06.2013 14:02
pyszne jedzenie
2milutka 19.06.2013 13:56
smaczne ciasto:)
dodi 19.06.2013 13:47
jednym słowem uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak