Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto truflowo wiśniowe Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 4 łyżki typ 500
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 2/3 szk

masa

mleko 750 ml
budyń waniliowy 2 op z cukrem
czekolada 200 g truflowa
masło 200 g miękkie

polewa

polewa czekoladowa 100 g w drażetkach
czekolada 50 g truflowa
mleko 5 łyżek

dodatkowo

kolorowa posypka 4 łyżki czekoladowej
dżem wiśniowy 2 słoiczki
ciastka 2 op

Porada

Do masy jak ktoś woli bardzo słodko może dodać cukru. Ciastka mają być typu delicje.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truflowo wiśniowe Zewy


Białka ubić z cukrem na sztywno.
Dodawać po jednym żółtku.
Potem dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć do niej ciasto i piec biszkopt w 160 stopniach przez 40 minut.
Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

2/3 mleka zagotować a w pozostałym wymieszać budynie ( jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta może dodać jeszcze cukru ).
Gdy mleko się zagotuje wlać budyń i gotować do zgęstnienia tak aby nie było grudek.
Potem zakryć budyń w garnku folia spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
Budyń wystudzić a potem miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać porcjami budyń i wymieszać na gładką masę.
Czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać ją do masy i wymieszać.

W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, dodać po jednej łyżce mleka i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Pierwszy placek umieścić w blaszce ale razem z papierem do pieczenia ( to ułatwi wyjęcie ciasta z blaszki ).
Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i rozsmarować jeden dżem.
Drugi placek położyć przecięciem do góry, też go nasączyć i rozsmarować drugi dżem.
Na placek w blaszce wyłożyć połowę masy, rozłożyć ciastka, wyłożyć drugą część masy i przykryć drugim plackiem ale już dżemem do dołu.
Na koniec ciasto polać polewą i posypać czekoladową posypką.
Ciasto schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 09.02.2017 18:53
fajne ciasto :)
ZEWA 09.02.2017 15:39
Bardzo dziękuję. Nie wiedziałam co by nowego zrobić i w sumie pomysł podsunął mi mąż. On uwielbia takie przekładane ciasta.
agnieszka214 09.02.2017 13:33
Bardzo smaczne ciasto
ben-ka 09.02.2017 12:42
Fajne, takie na bogato :)
MagdalenaIC 09.02.2017 11:52
I znów kolejne fantastyczne ciasto :)
Ewa Wojtaszko 09.02.2017 11:49
fajne,na rodzinne przyjęcie idealne
Edith85 09.02.2017 11:17
Świetne ciacho
Wafelek2601 09.02.2017 11:07
Bardzo apetycznie wygląda
Mniam 09.02.2017 10:58
Jakie smaczne to ciasto musi być :)
anka1988 09.02.2017 10:09
prezentuje się super
Babeczka35 09.02.2017 08:45
Pyszne ciasto.
Agnieszka-87-25 09.02.2017 07:54
oj przyciąga wzrok!
Iwusia 08.02.2017 23:56
prezentuje się wybornie
norweska20 08.02.2017 23:37
pycha, ale smakowitości :)
Renata9 08.02.2017 21:48
Smaczne ciacho :-)
magdow 08.02.2017 21:13
super przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak