Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto trójkolorowe przekładane pianką z galaretkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szklanka
olej 1 szklanka
woda zimna 1 szklanka
jaja 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat śmietankowy kilka kropli
kakao 2 łyżki
mak 2-3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

Pianka

bita śmietana w proszku 2 opakowania (Śnieżka)
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
gorąca woda 3/4 szklanki
mleko ok. 400 ml

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 1 opakowanie
galaretka agrestowa 1 opakowanie
gorąca woda 2 szklanki
czekolada deserowa 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto trójkolorowe przekładane pianką z galaretkami

Całe jaja ubijam z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, olej, zimną wodę oraz kilka kropli aromatu śmietankowego - wszystko dokładnie miksuję. Ciasto dzielę na trzy nierówne części:
do największej - jasnej - dodaję 2 łyżki mąki pszennej
do mniejszej - makowej - dodaję 2-3 łyżki maku
do najmniejszej - kakaowej - dodaję 2 łyżki kakao.
Wykładam blaszkę 36 x 25cm papierem do pieczenia i wylewam największą (jasną) część ciasta, a na nią nakładam łyżką pozostałe warstwy, robiąc tzw. łatki. Wstawiam ciasto do piekarnika na 55 minut (180st. C). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawam ciasto na pół.
Galaretki kolorowe (truskawkową i agrestową) rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody (każdą), studzę i wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia - następnie kroję je w kostkę.
Pianka: galaretkę cytrynową rozpuszczam w 3/4 szklanki gorącej wody i czekam, aż zacznie tężeć. Śnieżki ubijam w ok. 400 ml zimnego mleka na puszystą masę, następnie powoli wlewam tężejącą galaretkę i wszystko dokładnie miksuję. Do ubitej pianki dorzucam pokrojone w kostkę kolorowe galaretki i delikatnie mieszam silikonową łopatką. Przekładam masę na spód ciasta, równomiernie rozprowadzam i przykrywam drugą warstwą - delikatnie dociskając. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i dekoruję wierzch - cisto wstawiam do lodówki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 21.07.2015 17:54
Ciasto rewelacja!!
Benita 22.06.2015 13:06
Wygląda cudnie
mysza75 22.06.2015 10:35
jakie piękna ciacho i fajne kolorki
Wiesława1 22.06.2015 07:51
pyszny deserek
Zdzisław 22.06.2015 06:34
takie słodkości bardzo lubię
wwwiolka 21.06.2015 21:38
Bardzo fajny przepis.
RenataZ-et 21.06.2015 21:08
Wygląda rewelacyjnie
Katarzyna59 21.06.2015 21:03
ciekawe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak