Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ciasto tortowe z jabłkami

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kakaowy

jaja
4 sztuki
mąka
3 łyżki
kakao
1 łyżka
cukier
3 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka

Biszkopt makowy

jaja
4 sztuki
mąka
3 łyżki
mak
1 łyżka
cukier
3 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżezcka

Biszkopt jasny

jaja
6 sztuk
mąka
6 łyżek
cukier
5 łyżek
proszek do pieczenia
1 łyżeczka

Masa jabłkowa

jabłka
2 kg
masło
2 łyżki
galaretka cytrynowa
2 sztuki

Dekoracja

migdały
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto tortowe z jabłkami

Biszkopt kakaowy:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelewamy do wysmarowanej blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 stopni ok. 25 minut.

Biszkopt makowy:

Biszkopt makowy przygotowujemy tak samo jak kakaowy tylko zamiast kakao dajemy mak.

Biszkopt jasny:

Biszkopt jasny przygotowujemy tak samo jak pozostałe tylko pieczemy ok.35 minut.

Masa jabłkowa:

Obrane jabłka ścieramy na tarce. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Na koniec dodajemy suche galaretki i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Masę dzielimy na 3 części. Polewa: Wszystkie składniki przeznaczone na polewę dajemy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Ściągamy z ognia i chłodzimy.

Przełożenie:

Biszkopt jasny kroimy na pół. Wszystkie nasączamy. Biszkopt kakaowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny, masa jabłkowa, biszkopt makowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny. Na przygotowane ciasto rozprowadzamy polewę i dekorujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 04.07.2017 22:51
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak