Przepis i sposób przygotowania na: ciasto tortowe
Żóltka i białka jaja oddzielamy od siebie . Białka ubijamy ze szczypta soli ze sobą. POtem dodajemy cukier z żóltkami.Wszystko mieszamy. Mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dodajemy do naszego ciasta. Mieszamy delikatnie. Dodajemy 4 łyżki wody. Wylewamy na blachę wyłożoną najlepiej papierem do pieczenia.Pieczemy w temp 170-180 stopni.
Masa czekoladowa:
1 łyżeczkę kakao,
35 dag masło,
1 1/4 szklanki cukier,
20 dag czekolada mleczna,
4 sztuki jajko,
sztuka cukier waniliowy
Jajka wbijamy do miski . Dodajemy cukier kryształ i cukier waniliowy. Stawiamy na gotującym się garnku z wodą. Mikserem ubijamy. Uzywamy najwyższych obrotów. Czekoladę rozpuszczamy . Dodajemy do niej 1 lyzeczkę kakao. Masło miksujemy, dodajemy czekoladę. Miskujemy doalej dodając powoli po 1 łyżce ubitych jajek. Tak powstaje masa czekoladowa.
masa biała:
śmietana 36%- 600 ml
cukier puder 2,5 łyżki
żelatyna 2,5 łyżki
Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki goracej wody i zotawiamy do wystudznia.
Śmietanę kremówkę ubijamy , a pod koniec dodajemy cukier puder. Powoli dodajemy żelatynę , mieszaąc ciągle delikatnie.
Biszkopt dzielimy na częsci i przekładamy kremami na przemian, przed nałożeniem masy nasączamy go alkoholem, ja kremu czekoladowago dawałam więcej, gdyż śmietankowy poszedł dodatkowo na górę.
Gotowe ciasto polewamy rozpuszczona czekoladą robiąc wzorki.