Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto tarte z owocami i pianką
-łyżka kakao
-4białka
-pół szkl cukru
-3łyżki dżemy truskawkowego
-3jabłka
-gruszka
-kisiel truskawkowy
Z mąki tłuszczu,cukru, żółtek i proszku do pieczenia zarabiamy ciasto i dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy łyżkę kakaa.
Jedną część jasnego ciasta wałkujemy,wykładamy nim natłuszczoną (małą) formę. Smarujemy ciasto dżemem truskawkowym. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach i razem z pokrojoną na kawałki gruszką rozkładamy na cieście wysmarowanym dżemem. Trzemy na to ciasto ciemne. Pianę z białek ubijamy na sztywno z pół szklanki cukru,mieszamy z kisielem truskawkowym. Różową pianę rozsmarowujemy na ciemnym cieście. Na pianę ścieramy drugą część ciasta białego. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO!