Ciasto Tajemniczy Ogród

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt jasny

  • jajka

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    2 szkl
  • olej

    8 łyżek
  • ocet

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka

Biszkopt ciemny

  • jajka

    3 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • olej

    4 łyżki
  • mąka

    2/3 szkl
  • kakao

    1,5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżki
  • ocet

    0,5 łyżki

Mus jabłkowy

  • jabłka

    1 kg
  • woda

    1/2 szkl
  • galaretka agrestowa

    2 op

Masa z serków

  • serek homogenizowany

    300 g
  • galaretka cytrynowa

    2 op

Polewa

  • margaryna

    2 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • woda

    3 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto Tajemniczy Ogród foto
Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.

Biszkopt ciemny. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 2 - Ciasto Tajemniczy Ogród foto
Mus jabłkowy: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka, wlewam wodę i prażę około 5 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki zielone. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Na jeden blat biszkoptu jasnego wykładam gęsty mus jabłkowy, wyrównuję i przykrywam ciemnym biszkoptem.
Krok 3 - Ciasto Tajemniczy Ogród foto
Masa z serków: Galaretki żółte rozpuszczam w 400 ml wrzącej wody. Studzę. Zimne serki homogenizowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na biszkopt ciemny, wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu jasnego.

Polewa: Margarynę, wodę, cukier oraz kakao przekładam do garnuszka i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką i wstawiam na godzinę do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna34 04.03.2016 19:30
Zapowiata się smakowicie
Iwusia 21.02.2016 21:20
lubię takie ciasta
ania2610 21.02.2016 19:59
wspaniały wypiek - tyle warstw!
Krzysztof15 21.02.2016 19:07
super ciacho
KORAL 21.02.2016 18:32
Bardzo smakowity
Wacław 21.02.2016 18:04
pysznie i kolorowo :-)
IZABELA29 21.02.2016 17:38
fajnie wygląda
Grazyna0211 21.02.2016 17:32
świetne ciasto
krokus 21.02.2016 17:06
pyszni wygląda
ada.la 21.02.2016 16:50
wspaniałe ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat