Przepis i sposób przygotowania na: ciasto szpinkowe leśny mech
Jajka ucieramy z cukrem na gęstą, białą, puszystą masę, ciągle miksując cienką strużką dodajemy olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (ja używałam 22 cm) i pieczemy przez 60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. zostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto dzielimy na 3 blaty (dwa mogą być wyższe, trzeci trochę niższy). Najniższy blat kruszymy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Pierwszy blat smarujemy połową bitej śmietany, układamy na nim drugi blat i delikatnie dociskamy. Na nim rozsmarowujemy resztę śmietany, posypujemy grubą warstwą okruszków z trzeciego blatu i nasionkami granatu.