ciasto szpinkowe leśny mech

ciasto szpinkowe leśny mech

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • szpinak mrożony

    450 g
  • mąka krupczatka

    2,5 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • jajka

    4-5 sztuk
  • olej

    1,3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki

krem

  • śmietana 30%

    500 ml
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżka
  • cukier puder

    2-3 łyżki
  • granat

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. ja zostawiłam na noc na sitku.
Jajka ucieramy z cukrem na gęstą, białą, puszystą masę, ciągle miksując cienką strużką dodajemy olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (ja używałam 22 cm) i pieczemy przez 60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. zostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto dzielimy na 3 blaty (dwa mogą być wyższe, trzeci trochę niższy). Najniższy blat kruszymy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Pierwszy blat smarujemy połową bitej śmietany, układamy na nim drugi blat i delikatnie dociskamy. Na nim rozsmarowujemy resztę śmietany, posypujemy grubą warstwą okruszków z trzeciego blatu i nasionkami granatu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jagoda5913

10.11.2015 01:01
piękne ciasto

Dorota76

09.11.2015 20:05
ciasto ze szpinakiem przeszło moje oczekiwania

Renata9

09.11.2015 19:48
Ciacho jest bardzo smaczne, już takie robiłam, a szpinak nie jest w ogóle wyczuwalny.

Aannkaa82

09.11.2015 16:45
Uwielbiam to ciasto choć z nieco innym kremem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat