Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto szpinkowe leśny mech

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

szpinak mrożony 450 g
mąka krupczatka 2,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
jajko 4-5 sztuk
olej 1,3 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

krem

śmietana 30% 500 ml
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
cukier puder 2-3 łyżki
granat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto szpinkowe leśny mech

Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. ja zostawiłam na noc na sitku.
Jajka ucieramy z cukrem na gęstą, białą, puszystą masę, ciągle miksując cienką strużką dodajemy olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (ja używałam 22 cm) i pieczemy przez 60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. zostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto dzielimy na 3 blaty (dwa mogą być wyższe, trzeci trochę niższy). Najniższy blat kruszymy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Pierwszy blat smarujemy połową bitej śmietany, układamy na nim drugi blat i delikatnie dociskamy. Na nim rozsmarowujemy resztę śmietany, posypujemy grubą warstwą okruszków z trzeciego blatu i nasionkami granatu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 10.11.2015 01:01
piękne ciasto
Dorota76 09.11.2015 20:05
ciasto ze szpinakiem przeszło moje oczekiwania
Renata9 09.11.2015 19:48
Ciacho jest bardzo smaczne, już takie robiłam, a szpinak nie jest w ogóle wyczuwalny.
Aannkaa82 09.11.2015 16:45
Uwielbiam to ciasto choć z nieco innym kremem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak