Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Ciasto szpinakowe z masą serową, DS XXI odc. 14

4.5
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

To oryginalne i wyjątkowo smaczne ciasto. Szpinakowe ciasto z kremową masą serową zaskoczy niecodziennym połączeniem delikatnego smaku szpinaku i aksamitnej masy serowej. Ciasto nie tylko przyciąga wzrok swoim pięknym, zielonym kolorem, ale również zachwyca lekkością i doskonałym balansem smaków. Idealne na specjalne okazje lub jako codzienny, zdrowy deser. Sprawdź, jak łatwo możesz przygotować ten pyszny wypiek!

Składniki:

Ciasto szpinakowe:

mąka tortowa
480 gramów
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
jaja
3 sztuki
cukier
210 gramów
olej
170 mililitrów
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
szpinak świeży
350 gramów
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista
1 szczypta
Sklep Prymat

Masa serowa:

twaróg tłusty
500 gramów
śmietanka 30%
300 mililitrów
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat
20 gramów
Sklep Prymat
mleko
50 mililitrów
woda
85 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szpinakowe z masą serową, DS XXI odc. 14

Delikatne, wilgotne ciasto szpinakowe oraz kremowa, lekko słodka masa serowa tworzą wyjątkowy duet, który z pewnością zachwyci Twoich gości. To ciasto nie tylko wygląda imponująco, ale także stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznych deserów – idealne na każdą okazję. Dodatek świeżych owoców to pyszna dekoracja i więcej rozmaitych słodkich akcentów w tym cieście. 

Jak zrobić ciasto szpinakowe?

1

Do miski z mąką dorzucamy proszek do pieczenia, sól alpejską warzoną jodowaną drobnoziarnistą. Liście szpinaku blendujemy z olejem. Do misy blendera wrzucamy jajka, cukier, cukier ze skórką cytryny i zaczynamy łączyć w blenderze. Stopniowo dodajemy mąkę i gotową masę przekładamy do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm. Ciasto pieczemy 30/35 minut w 170 stopniach.

2

Spieczony wierzch gotowego ciasta odkrawamy i kruszymy w miseczce, a ciasto przekrawamy na pół.

3

Do garnka wlewamy mleko. Żelatynę mieszamy z wodą i dodajemy stopniowo do ciepłego mleka. W misce rozgniatamy twaróg i blendujemy go na gładką masę. Dodajemy zimną ubitą śmietankę 30%, cukier z wanilią  i mieszamy. Powoli dolewamy do masy mleko z żelatyną i ponownie mieszamy.

4

Na dnie formy układamy dolny blat, nakładamy masę serową i przykrywamy drugim blatem. Dekorujemy po wierzchu dżemem, kruszonką i borówkami. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin (lub cała noc), aby stężało.

Aby uzyskać naturalny, zielony kolor ciasta szpinakowego, używa się świeżego lub mrożonego szpinaku. Zblenduj szpinak na gładką masę i dodaj go do ciasta, co nada mu naturalny zielony kolor. Szpinak, mimo swojego koloru, ma delikatny smak, więc nie zdominuje ciasta, a jedynie nada mu piękny, naturalny zielony odcień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania 2 tygodnie temu
Super, na pewno zrobię a jaki rozmiar foremki?
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Aniu, będzie to tortownica o średnicy 28 cm.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak