Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szpinakowe z masą serową, DS XXI odc. 14
Delikatne, wilgotne ciasto szpinakowe oraz kremowa, lekko słodka masa serowa tworzą wyjątkowy duet, który z pewnością zachwyci Twoich gości. To ciasto nie tylko wygląda imponująco, ale także stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznych deserów – idealne na każdą okazję. Dodatek świeżych owoców to pyszna dekoracja i więcej rozmaitych słodkich akcentów w tym cieście.
Jak zrobić ciasto szpinakowe?
Do miski z mąką dorzucamy proszek do pieczenia, sól alpejską warzoną jodowaną drobnoziarnistą. Liście szpinaku blendujemy z olejem. Do misy blendera wrzucamy jajka, cukier, cukier ze skórką cytryny i zaczynamy łączyć w blenderze. Stopniowo dodajemy mąkę i gotową masę przekładamy do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm. Ciasto pieczemy 30/35 minut w 170 stopniach.
Spieczony wierzch gotowego ciasta odkrawamy i kruszymy w miseczce, a ciasto przekrawamy na pół.
Do garnka wlewamy mleko. Żelatynę mieszamy z wodą i dodajemy stopniowo do ciepłego mleka. W misce rozgniatamy twaróg i blendujemy go na gładką masę. Dodajemy zimną ubitą śmietankę 30%, cukier z wanilią i mieszamy. Powoli dolewamy do masy mleko z żelatyną i ponownie mieszamy.
Na dnie formy układamy dolny blat, nakładamy masę serową i przykrywamy drugim blatem. Dekorujemy po wierzchu dżemem, kruszonką i borówkami. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin (lub cała noc), aby stężało.