Ciasto szpinakowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    450 g
  • cukier

    1 i 1/3 szklanki
  • jajko

    3
  • olej

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • śmietana 30%

    300 ml
  • śmietan fix

    2 opakowania
  • cukier waniliowy

  • jagody

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody. Zmiksować jajka z cukrem, wlewać powoli olej dalej mieszając. Wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodać szpinak i wymieszać łyżką. Wlać do formy, piec godzinę w temp. 180 stopni.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę, dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru. Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta. Wierzch posypać jagodami (lub nasionami granatu).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 20.01.2016 12:46
jak wiosennie :)
Ada-Gaba 19.01.2016 22:14
pycha ciasto
norweska20 19.01.2016 22:08
bosko wygląda ....wykonanie rewelacyjne
Mama niejadka 19.01.2016 21:15
Pyszne ciasto
Konczi 19.01.2016 19:09
uwielbiam to ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat