Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Szefowej
Ubić piane z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier ,cukier waniliowy ,po jednym żółtku a na końcu lekko wymieszać z mąką i kakao wymieszana z proszkiem do pieczenia ,przelać gotowe ciasto do prostokątnej blaszki.Piec ok.30 min. W 180C . Wystudzić i przekroić na dwa placki.
Biszkopt makowy:
Oddzielić białka od żółtek ,białka ubić z cukrem na sztywno dalej ubijając dodawać po jednym żółtku na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak wymieszać .Gotowe ciasto przelać do prostokątnej formy .Piec w 180C ok. 30 min.
Masa:
Na mleku ugotować budyń , ostudzić . margarynę ubić mikserem na puch i stopniowo dodawać do niej ostudzony budyń ,dalej miksując do połączenia się składników.
Złożenie:
Na pierwszej części biszkoptu rozsmarować połowę masy przykryć biszkoptem makowym na którym rozsmarować drugą część masy, przykryć biszkoptem.
Wierzch posmarować dżemem porzeczkowym i ułożyć na nim biszkopciki jeden obok drugiego. Polewę czekoladową rozlać po wierzchu robiąc paski po całym cieście.