Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
jajko
6 -
cukier
1 szklanka -
mąka pszenna
1 szklanka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Masa kajmakowa
-
mleko skondensowane
1 puszka
Masa budyniowa
-
budyń waniliowy
2 opak. -
mleko
2 szklanki -
cukier
1/3 szklanki -
masło
125 g
Masa śmietanowa
-
śmietana 30%
0,5 l -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżka -
cukier puder
1-2 łyżki
Dodatkowo
-
herbatniki
25-30 szt.
Przepis i sposób przygotowania Ciasto szefa
Jajka ubijamy z cukrem mikserem na puszystą masę. Do ubitej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Masę biszkoptową wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Masa budyniowa:
1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem. Z pozostałą połową mleka mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka, po czym mieszamy aż zgęstnieje.. Budyń studzimy. Gdy całkowicie wystygnie, ucieramy go z masłem na gładką i puszystą masę.
Masa kajmakowa:
Puszkę z mlekiem skondensowanym (zamkniętą) umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy ok. 2 h. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy i otwieramy. Ma powstać brązowa masa kajmakowa. Możemy kupić także już gotową masę kajmakową/krówkową.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Ostudzoną żelatynę wlewamy do ubitej śmietany i miksujemy.
Przekładanie:
Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, wkładamy do niej biszkopt. Potem rozsmarowujemy ostygniętą masę budyniową na biszkopcie, układamy herbatniki, wykładamy masę kajmakową, ponownie układamy warstwę herbatników, na wierzch wylewamy masę śmietanową.Ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc.
Komentarze (3)