Ciasto szefa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    6
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa kajmakowa

  • mleko skondensowane

    1 puszka

Masa budyniowa

  • budyń waniliowy

    2 opak.
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • masło

    125 g

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    0,5 l
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • cukier puder

    1-2 łyżki

Dodatkowo

  • herbatniki

    25-30 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Jajka ubijamy z cukrem mikserem na puszystą masę. Do ubitej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Masę biszkoptową wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Masa budyniowa:
1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem. Z pozostałą połową mleka mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka, po czym mieszamy aż zgęstnieje.. Budyń studzimy. Gdy całkowicie wystygnie, ucieramy go z masłem na gładką i puszystą masę.

Masa kajmakowa:
Puszkę z mlekiem skondensowanym (zamkniętą) umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy ok. 2 h. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy i otwieramy. Ma powstać brązowa masa kajmakowa. Możemy kupić także już gotową masę kajmakową/krówkową.

Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Ostudzoną żelatynę wlewamy do ubitej śmietany i miksujemy.

Przekładanie:
Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, wkładamy do niej biszkopt. Potem rozsmarowujemy ostygniętą masę budyniową na biszkopcie, układamy herbatniki, wykładamy masę kajmakową, ponownie układamy warstwę herbatników, na wierzch wylewamy masę śmietanową.Ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smaczna_B 22.02.2017 17:37
Moja córka reż :)
wirtualnykucharz 18.02.2017 16:11
moja małżonka takowe piecze :)
Smaczna_B 18.02.2017 16:00
Pyszne to ciasto!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat