Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Szefa

3.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto Szefa - czyli delikatny biszkopt przekładany masą budyniową i masą śmietanową. Wierzch posypany kakao.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 szt
mąka 1 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda przegotowana 2 łyżki

Dodatkowo

herbatniki 2 opakowania
masa krówkowa 1 szt
kakao
masło 250 g

Masa śmietanowa:

śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Masa budyniowa:

mleko 1 1/2 szklanki
budyń 2 opakowania
masło 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Szefa

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do rozpuszczenia cukru. Do żółtek dodajemy wodę, delikatnie roztrzepujemy i wlewamy do białek. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia mas. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Mieszamy do połączenia. Blaszkę o wym 25 x 30 wykładamy papierem lub folią aluminiową. Przelewamy masę i pieczemy w temp. 180 C do tzw. "suchego patyczka". Studzimy.
Krok 1 - Ciasto Szefa foto
2

1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Dodać rozrobiony w 1/2 szklanki mleka proszek budyniowy (użyj budyniu z cukrem), i ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.

Krok 2 - Ciasto Szefa foto
3
Biszkopt przekroić wzdłuż. Masę budyniową wylać na ciasto a następnie ułożyć herbatniki.
Krok 3 - Ciasto Szefa foto
4
Na herbatniki wyłożyć masę krówkową i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Krok 4 - Ciasto Szefa foto
5

Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać żelatynę i wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem posypać kakao.
Smacznego :)

Krok 5 - Ciasto Szefa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 28.11.2016 13:50
pyszne, delikatne ciacho!
Krzysztof15 28.11.2016 10:42
Pyszna propozycja
Habibi 28.11.2016 08:58
Lubie proste efektowne ciasta :) Robię coś podobnego ale i nne proporcje.
slodkieniebo 28.11.2016 08:39
Pyszne ciasto na świąteczny stół :)
gusia1000 27.11.2016 23:48
Pysznie wygląda.
agnieszka214 27.11.2016 22:51
Kuszace ciacho
ada.la 27.11.2016 21:36
pyszne ciasteczko
Franciszek 27.11.2016 21:21
super do kawy
Renataj 27.11.2016 20:26
Prezentuje się apetycznie:)
Wiktoria29 27.11.2016 19:45
słodka rozpusta, mniam
IKrakowianka 27.11.2016 19:42
wygląda super
Krystyna32 27.11.2016 18:30
apetyczne ciasto
MagdalenaIC 27.11.2016 18:18
Pysznie wygląda :)
dodi 27.11.2016 18:16
ale apetycznie wygląda
Futka 27.11.2016 17:50
Bardzo smakowite ciasto :)
KORAL 27.11.2016 17:45
Takie lubię, poproszę :)
Edith85 27.11.2016 17:40
Robię podobne, super ciacho
Bernadeta1 27.11.2016 17:30
lubię takie ciasto
ilka01 27.11.2016 17:00
Pyssmznności.:)....
halina17 27.11.2016 16:58
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak