Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto szefa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masa krówkowa
budyń waniliowy 2
cukier waniliowy
mleko pół l
masło 150g
konfitura wiśniowa
Biszkopty
kremówka 250ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szefa

W 100ml mleka rozrobić 2 budynie, resztę mleka zagotować. Energicznie wmieszać rozrobione budynie by nie było grudek. Masa powinna być dość gęsta. Po ostudzeniu zmiksować z miękkim masłem i cukrem do smaku, jeśli nie było go w budyniu.
Puszkę z masą krówkową przełożyć do gorącej wody by łatwiej ją było rozsmarować.
Kremówkę ubić na sztywno (można dodać śmietan-fixu).

Na spodzie formy układać biszkopty (może być masa z herbatników lub biszkopt domowy. Okrągłe biszkopty można zmielić z odrobiną masłai wyłożyć z nich dno formy), na to masę budyniową. Budyń posmarować cienko lekko przestudzoną masą krówkową (toffi) i delikatnie (by nie porozlewać toffi dokoła) porcję biszkoptów. Następnie konfiturę wiśniową i ubitą wcześniej kremówkę. Udekorować zmielonymi orzechami, płatkami migdałowymi i sosem toffi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 01.09.2012 19:56
smaczne ciasto szef robi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak