Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szczęścia czyli chlebek watykański
Podstawą tego ciasta jest zaczyn, który dostaje się z ręki do ręki. Swój oczywiście dostałam od Mamy, jak zresztą większość fajnych przepisów.
Proces przygotowania ciasta do pieczenia trwa 7 dni, ale bez obaw, nie wymaga ono zbytniego nakładu energii, czynności ograniczają się na ogół na dodania kolejnego składnika bez konieczności nawet zamieszania ciasta !
I tu ważna kwestia : ciasto można mieszać tylko plastikową bądź drewnianą łyżką, należy je przechowywać cały tydzień w temperaturze pokojowej, w misce (tylko nie metalowej!) przykrytej lnianą ściereczką.
Jeśli staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami zaczynu, przystępujemy do działania:
Poniedziałek
Otrzymane ciasto przekładamy do większej miski i dodajemy 250g cukru (nie mieszamy ! )
Wtorek
Wlewamy 250ml mleka (nie mieszamy! )
Środa
Dodajemy 250g mąki (nie mieszamy !)
Czwartek
Ciasto mieszamy rano, w południe i wieczorem
Piątek
Dodajemy 250g cukru (nie mieszamy ! )
Sobota
Ciasto dzielimy na 4 części, 1 zostawiamy dla siebie, resztę rozdajemy znajomym,mamy na to czas do poniedziałku, przekazujemy także przepis.
Niedziela
Do pozostawionego przez nas ciasta dodajemy:
250ml oleju
250g mąki
3 całe jajka
0,5 opakowania proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 cukier wanilinowy
2 starte jabłka
1 startą czekoladę
Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką, aż masa będzie jednolita. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 45min w 190C
Przed zjedzeniem ciasta, należy pomyśleć życzenie!
Niech Wam się spełniają, smacznego !
*Dla tych których zaczyn na chleb jakoś do tej pory omijał, samodzielne przygotowanie zaczynu można znaleźć http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chlebek-watykanski-2 , aczkolwiek sama nie testowałam :)