Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto szczęścia

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn: 1 porcja
cukier 500 g
mleko 250 ml
mąka pszenna 500 g
olej 250 ml
jaja 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
rodzynki 1 garść
żurawina 1 garść
orzechy włoskie 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szczęścia

Kroki postępowania

1
Zaczyn i ciasto mieszać tylko drewnianą lub plastikową łyżką. Zaczyn należy trzymać w temperaturze pokojowej, w plastikowej lub szklanej misce, przykryte ściereczką.
W poniedziałek do zaczynu dodać 250 g cukru. Nie mieszać.
We wtorek wlać 250 ml mleka. Nie mieszać.
W środę dodać 250 g mąki pszennej. Nie mieszać.
We czwartek zamieszać rano, w południe i wieczorem.
(zdjęcie przedstawia pracujący zaczyn w piątek przed dodaniem cukru) W piątek dodać 250 g cukru. Nie mieszać.
Krok 1 - Ciasto szczęścia foto
2
W sobotę zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 części rozdać przyjaciołom, jedną zostawić.
Krok 2 - Ciasto szczęścia foto
3
W niedzielę upiec ciasto z 1 pozostawionej części.
Dodać: 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, dużą szczyptę soli i wymieszać. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć i osuszyć. Wraz z żurawiną o posiekanymi niezbyt drobno orzechami dodać do ciasta. Wymieszać.
Krok 3 - Ciasto szczęścia foto
4
Przelać całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia (rozmiar blachy to 18x28) i piec 40 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Ciasto szczęścia foto
5
Można je zrobić także z innymi dodatkami. W zdjęciach dodatkowych zamieściłam zdjęcie ciasta upieczonego z jabłkami i aronią :)
Krok 5 - Ciasto szczęścia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 04.03.2014 22:16
super to ciasto :D
czekoladka_m 22.02.2014 18:46
I ja spotkałam się z nim w Internecie, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować
Alex_M 30.12.2013 22:16
czytałam w internecie, że można dokarmiać mniejszą ilością składników, wtedy zamiast 4 otrzymamy 1 porcję zaczynu akurat na upieczenie ciasta :)
Aannkaa82 30.12.2013 21:35
No cóz miałam możliwość i nie skorzystałam bo obawiałam się że nie znajdę 3 chętnych na porcje zaczynu :( teraz juz za późno. Chociaż z tego co widzę to krąży w moich okolicach od jakiegoś czasu więc może kiedyś znów do mnie dotrze :)
Alex_M 30.12.2013 16:54
nie robiłam zaczynu więc jak mogę podać przepis na niego? zaczyn dostaje się od przyjaciół lub rodziny wraz z przepisem, dostajemy 1 porcję zaczynu, karmimy wg instrukcji, dzielimy na 4 porcje. w internecie są przepisany na zaczyn, wystarczy poszukać
IZABELA29 30.12.2013 15:23
Zaczyn to podstawa powinien być przepis na niego
ben-ka 30.12.2013 14:47
Wszyscy zachwyceni,nie wiem tylko jak je zrobić - 1 porcja zaczyn ale jaki zaczyn i ile to jest 1 porcja,tego ni jak nie mogę zrozumieć.
Alex_M 30.12.2013 12:00
tak, to ciasto ma wiele nazw ;) jeśli masz możliwość wziąć zaczyn od kogoś to koniecznie upiecz :)
Aannkaa82 29.12.2013 21:50
W moich okolicach funkcjonuje jako chlebek watykański choć z chlebem ma niewiele wspólnego. Jadłam ale sama nie piekłam, choć moze warto byłoby, gdyby rzeczywiście miało przynieść szczęście...
Motorek 21.12.2013 07:04
fajne ciasto
gosia56 14.12.2013 09:50
jadłam to ciasto ale sama nigdy nie piekłam
anemon 13.12.2013 16:46
Chyba i ja muszę upiec, ale od razu kilka porcji.
Alex_M 12.12.2013 15:32
@Klausia, na bank :D @pierniczkowo, widziałam u Ciebie to ciasto :) @migotka, u mnie też rok niezbyt szczęśliwy był, dobrze, że już się kończy ;) @Mniam, chętnie bym wysłała :)
Katarzyna59 12.12.2013 15:12
pyszne ciasto
Łucja 12.12.2013 13:06
pyszne ciasto :)
Mniam 12.12.2013 11:41
Chyba kiedyś miałam okazję u kogoś spróbować to ciasto. Podeślij mi trochę zaczynu :)
Klausia 12.12.2013 11:27
i jak zjem to będę szczęśliwa :D :D :D?
pierniczkowo 12.12.2013 10:54
świetne ciacho, robię podobne tylko z czekoladą i bez bakalii :)
fotoviderek 12.12.2013 07:39
Wyborne ciacho :)
migotka28 11.12.2013 22:19
jeszcze takiego nie robiłam ale chyba musze przydałoby się trochę szczęścia bo jakoś mało go w tym mijającym roku
malaczarna23 11.12.2013 16:59
u nas nazywa się ciasto Watykańskie:) bardzo pyszne choć robiłam może 2-3 razy dopiero
Alex_M 11.12.2013 16:31
zaczyn trzeba dostać od przyjaciela. można oczywiście zacząć produkcję samemu. 2 lata temu robiłam zaczyn od podstaw, więc da się, ale świeży, młody nie ma takiego zapachu :)
norweska20 11.12.2013 16:28
apetycznie wygląda
sanielcia 11.12.2013 16:08
Takie ciasto na pewno by mnie uszczęśliwiło :)
mysza75 11.12.2013 15:09
to ja poproszę tego szczęścia troszkę :-) pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak