Ciasto szarlotkowo-orzechowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    150 gram
  • cukier

    50 gram
  • margaryna

    1/2 kostki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • żółtka

    2 sztuki
  • śmietana

    łyżka
  • jalka

    6-7 sztuk
  • mąka - ciasto II

    100 gram
  • cukier - ciasto II

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia- ciastoII

    łyżeczka
  • orzechy włoskie

    150 gram
  • jajka

    6 (ciasto II)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Składniki szybko razem zagnieść, wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie obrać:

6-7 jabłek

Jabłka zetrzeć, odcisnąć sok. Z lodówki wyjąć ciasto, wylepić nim blaszkę (średnią), posypać bułką tartą (ok. 2 łyżek), rozłożyć starte jabłka, posypać cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (1800C) i podpiec ok. 15 minut.


2. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka. Wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami. Delikatnie wymieszać. Ciasto orzechowe wylać na ciasto z jabłkami i piec ok. 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem.

Smacznego! ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 24.08.2012 12:38
ale pycha
jolanta19 25.07.2012 18:25
super
Pietruszka 25.07.2012 11:39
super smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat