Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto szarlotkowo-orzechowe

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 150 gram
cukier 50 gram
margaryna 1/2 kostki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana łyżka
jalka 6-7 sztuk
mąka - ciasto II 100 gram
cukier - ciasto II 3/4 szklanki
proszek do pieczenia- ciastoII łyżeczka
orzechy włoskie 150 gram
jajko 6 (ciasto II)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szarlotkowo-orzechowe

1. Składniki szybko razem zagnieść, wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie obrać:

6-7 jabłek

Jabłka zetrzeć, odcisnąć sok. Z lodówki wyjąć ciasto, wylepić nim blaszkę (średnią), posypać bułką tartą (ok. 2 łyżek), rozłożyć starte jabłka, posypać cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (1800C) i podpiec ok. 15 minut.


2. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka. Wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami. Delikatnie wymieszać. Ciasto orzechowe wylać na ciasto z jabłkami i piec ok. 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem.

Smacznego! ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 24.08.2012 12:38
ale pycha
jolanta19 25.07.2012 18:25
super
Pietruszka 25.07.2012 11:39
super smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak