Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto szampańskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 4 szt
mąka 2,5 szklanki
oliwa 3/4 szklanki
cukier 1,5 szklanki
szampan 3/4 szklanki
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szampańskie

W makutrze utrzeć żółtka z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając, wlać małym strumieniem oliwę. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, ucierać dalej. Następnie, wlać pomału szampana. Dokładnie powoli wymieszać i wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i oproszonej bułką tartą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak