Ciasto Św. Marty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt orzechowy:

  • jajek

    5
  • cukru kryształu

    3/4 szklanki
  • mąki pszennej

    7 dag
  • zmielonych orzechów

    5 dag
  • proszku do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • Biszkopt kokosowy:

  • białka

    4
  • cukru kryształu

    1 szklanka
  • wiórków kokosowych

    20 dag
  • masa

  • budyń śmietankowy

  • masła

    25 dag
  • cukru pudru

    1 szklanka
  • żółtka

    4
  • ananas z puszki

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT ORZECHOWY:
Białka ubić dodając po łyżce cukru.Dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dodać orzechy, mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni 30-40 minut. Przekroić na 2 placki. Można też upiec 2 osobne placki.

BISZKOPT KOKOSOWY:
Z białek ubić pianę, dodać cukier. Wsypać kokos i upiec na złoty kolor.

MASA:
Oddzielić ananasy od soku. Z soku (jeżeli nie ma pełnej szklanki należy dopełnić wodą) ugotować budyń. Masło, cukier i żółtka utrzeć, dodać zimny budyń i pokrojone owoce z puszki.

Na biszkopt orzechowy wyłożyć połowę masy przykryć biszkoptem kokosowym, który smarujemy pozostałą masą i na wierzch kładziemy ponownie biszkopt orzechowy. Dekorujemy wedle uznania ja zrobiłam czekoladową polewę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta1986 30.09.2013 15:16
oooo takiego ciasta jeszcze nie jadłam trzeba zrobić :-)super
Krakowianka 30.09.2013 14:57
bardzo lubię tego typu ciasta !
Renataj 30.09.2013 14:05
Ciasto świętej a takie kuszące:)
Piotr-21 30.09.2013 13:10
bardzo smaczne
Barbara/zuza22_85 30.09.2013 13:03
ale apetyczne
Janina 30.09.2013 12:50
Moje ulubione smaki, pyszne ciacho;)
Agata 30.09.2013 12:43
na pewno smaczne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat