Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Strzępiec

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
mąka krupczatka 2 szklanki
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 5 sztuk
margaryna 200 gram
olej 5 łyżek
śmietana 18 proc 7 łyżek
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
woda zimna ok. 1/3 szklanki
aromat rumowy kilka kropli
kakao 2 łyżki
powidła

Beza

białko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
budyń śmietankowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Strzępiec

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypuję mąki, cukier, proszek do pieczenia, dodaję żółtka oraz kilka kropli aromatu rumowego - mieszam nożem.
Krok 1 - Ciasto Strzępiec foto
2
Dodaję pozostałe składniki, oprócz kakao i wszystko razem zagniatam.
Krok 2 - Ciasto Strzępiec foto
3
Ciasto dzielę na trzy części: największa (spód), średnia (warstwa z kakao) i najmniejsza (wierzch). Najmniejszą wkładam do zamrażalnika.
Krok 3 - Ciasto Strzępiec foto
4
Największą część ciasta rozwałkowuję i przekładam do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy 36 x 25cm. Nakłuwam widelcem, nakładam gęste powidła lub marmoladę i rozsmarowuję.
Krok 4 - Ciasto Strzępiec foto
5
Do średniej części dodaję kakao i zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję i przekładam na powidła, nakłuwam widelcem.
Krok 5 - Ciasto Strzępiec foto
6
Białka ubijam na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Pod sam koniec dodaję dwie łyżeczki budyniu. Przekładam na ciasto i równomiernie rozprowadzam.
Krok 6 - Ciasto Strzępiec foto
7
Z zamrażalnika wyjmuję najmniejszą część ciasta i ścieram na tarce o grubych oczkach. Ciasto wstawiam do piekarnika na ok. 50-60min. w temp. 170st. C. Po upieczeniu pozostawiam do ostygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 7 - Ciasto Strzępiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona_eS 06.12.2016 11:26
ciasto z dziecinstwa:)
Grazyna0211 01.12.2016 10:26
znam to ciasto pod nazwą skubaniec
Patrycja33 30.11.2016 23:51
Super ciacho
agnieszka214 30.11.2016 23:40
Czasem piękne takie ciasto pyszne
MałaMi89 30.11.2016 22:55
Wygląda co najmniej pysznie ;)
MAR3STA 30.11.2016 22:13
znakomity wypiek
bietka 30.11.2016 21:54
smaczne ciacho :)
Wiktoria29 30.11.2016 21:19
mniam , musiało być pyszne
Renata9 30.11.2016 21:15
Bardzo smaczne ciasto
Konczi 30.11.2016 18:46
pysznie wygląda!
halina17 30.11.2016 18:25
Dobre ciasto.
Babeczka35 30.11.2016 18:17
Apetyczne ciasto.
Mniam 30.11.2016 17:29
Pyszne ciasto, z chęcią bym zjadła :)
IZABELA29 30.11.2016 17:06
Moje ulubione
Motorek 30.11.2016 16:55
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak