Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto straciatella z truskawkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
czekolada gorzka 50 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Poncz

woda przegotowana 1 szklanka
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
rum biały 1 łyżka

Masa straciatella

twaróg zmielony 35 dag
serek homogenizowany 30 dag
serek mascarpone 25 dag
czekolada gorzka 50 g
truskawki świeże 1 szklanka
cukier puder 3-4 łyżki
żelatyna deserowa 5 listków

zielona masa;

galaretka agrestowa 3 sztuki

Masa jogurtowa

jogurt naturalny 1 litr
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
truskawki świeże 1 szklanka
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto straciatella z truskawkami

Kroki postępowania

1

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniacą pianę pod koniec wsypując, łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach , biszkopt ma być puszysty.
Krok 1 - Ciasto straciatella z truskawkami foto
2
Wylewamy do blaszki o wym 23/39 cm pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut. Studzimy.
Krok 2 - Ciasto straciatella z truskawkami foto
3
Poncz: Składniki ponczu mieszamy ze sobą i skrapiamy zimny biszkopt. Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody , zostawiamy do lekkiego stężenia.Masa straciatella: Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie przez 5-7 minut, następnie odciskamy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali . Wszystkie serki umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder i mieszamy mikserem, wlewamy płynną żelatynę oraz wsypujemy tartą czekoladę , mieszamy na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i mieszamy łyżką.
Krok 3 - Ciasto straciatella z truskawkami foto
4
Wszystkie serki umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder i mieszamy mikserem, wlewamy płynną żelatynę oraz wsypujemy tartą czekoladę , mieszamy na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i mieszamy łyżką.
Krok 4 - Ciasto straciatella z truskawkami foto
5
Masę wykładamy na biszkopt. Wylewamy tężejacą galaretkę.
Krok 5 - Ciasto straciatella z truskawkami foto
6

Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody, płynną i ostudzoną mieszamy z jogurtem cukrem pudrem oraz pokrojonymi truskawkami, wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy dowolnie. Zostawiamy na całą noc w lodówce. Słodkich wypieków!
Krok 6 - Ciasto straciatella z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 16.05.2016 15:47
Pyszności;))
Franciszek 16.05.2016 14:07
piękne ciasto
Mniam 16.05.2016 11:04
Obłędne ciasto, je się oczami :)
Małgorzata Pin 16.05.2016 09:38
Pysznie i kolorowo.
dodi 16.05.2016 08:40
ale arcydzieło
Ada-Gaba 15.05.2016 21:52
przepięknie wygląda
krokus 15.05.2016 20:52
cudne jest to ciasto , aż ślinka leci :)
afrodyta 15.05.2016 20:16
Wygląda cudnie :-)
Wiktoria29 15.05.2016 20:09
super ciasto
irenka 15.05.2016 19:49
wygląda cudownie
Renataj 15.05.2016 19:27
Uroczo się prezentuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak