Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Stefanii

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1l
cukier 1 szklanka
kostka margaryny 250g
kasza manna 1 szklanka
kakao 2 łyżki
cukier waniliowy 15g
herbatniki 5 paczek
aromat rumowy 2 łyżeczki
gotowa masa krówkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Stefanii

Mleko, margarynę i cukier zagotować. Kakao wymieszać w szklance z odrobiną wody, a później dodać do mleka. Dodać aromat rumowy, wszystko wymieszać. Następnie po trochu wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć wsypać cukier waniliowy. Blachę wyłożyć herbatnikami, wlać na nie gorącą masę. Na wierzchu ułożyć lekko dociskając herbatniki. Pól gotowej masy krówkowej (np. z biedronki) rozpuścić w małej ilości wody. Ciepłą masę krówkową wylać na wierzch herbatników. Poczekać aż wystygnie i ostudzić. Ciasto najlepsze jest na następny dzień.

(Do masy można również dodać bakalie lub wiórki kokosowe, a polewę można zrobić z kakao zamiast krówkowej)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 03.04.2011 00:35
super fajne ciasto...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak