Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ,, Snikers ''.

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka tortowa 2 szklanki
masło lub margaryna 20 dag
żółtko jajek 5 sztuk
śmietana 12% 1 kopiasta łyżka
cukier puder pół szklanki
proszek do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka

Ciasto orzechowe

orzechy włoskie 20 dag
białko 5 sztuk
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier pół szklanki

Ciasto bezowo-kokosowe

białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
sól szczypta
wiórki kokosowe 20 dag

Krem

żółtko jajek 5 sztuk
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier puder pół szklanki
mleko 2 szklanki
masło lub margaryna 30 dag

Polewa

cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda odrobina

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
dekoracja według uznania

Porada

Szklanka do odmierzania składników 250 ml. Budynie bez cukru na pół litra mleka każdy. Warstwy od dołu: kruchy placek krem kokosowy placek krem orzechowy placek krem kruchy placek polewa dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,, Snikers ''.

1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie równe części, następnie każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, następnie ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15- 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone placki studzimy.

2. Ciasto orzechowe: Połowę orzechów drobno kroimy, a drugą połowę mielimy w maszynce. Białka ubijamy z cukrem, aż cukier się rozpuści, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony placek studzimy.

3. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy z cukrem i szczypta soli do rozpuszczenia się cukru, wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, pieczemy w temperaturze 170 stopni, aż ciasto bezowe będzie zrumienione i chrupiące około 35-40 minut. Następnie studzimy.

4. Krem: Żółtka dokładnie mieszamy z połową mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy budynie z żółtkami przez gęste sitko, energicznie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy zimny krem żółtkowy i dokładnie ucieramy. Krem dzielimy na trzy równe części.

5. Przekładanie: Na jeden kruchy placek smarujemy smarujemy jedną część kremu. Kładziemy placek kokosowy, smarujemy drugą część kremu. Kładziemy placek orzechowy i smarujemy trzecią część kremu, kładziemy placek kruchy. Lekko dociskamy.

6. Polewa: Cukier i kakao mieszamy w garnku z niewielką ilością gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez kilka chwil, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista. Tak przygotowaną polewą, jeszcze ciepłą smarujemy ciasto.

7. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej kroić na drugi dzień. Ciasto dowolnie dekorujemy: np. wiórkami kokosowymi, orzechami, cukrową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 02.04.2016 21:56
Dziękuję:)
Ola1young 02.04.2016 20:05
pyszne nie tylko do kawy
MałaMi89 01.04.2016 21:45
Musi być doskonały!
gusia1000 01.04.2016 17:48
Wygląda apetycznie.
Lis 01.04.2016 15:30
Cudowne ciasto:)
Janina 01.04.2016 15:04
Pyszności;))
Babeczka35 01.04.2016 14:56
Dziękuję:)
tobi1989 01.04.2016 13:05
Pyszności :)
Małgorzata Pin 01.04.2016 11:05
Ale apetyczne ciacho.
Konczi 01.04.2016 10:56
jaka piękna polewa - ciasto pycha na 5+!
adelajda 01.04.2016 10:47
apetyczne ciacho :)
Bernadeta1 01.04.2016 10:45
na pewno wyśmienite w smaku
w mojej kuchni 01.04.2016 10:00
pysznie i aromatycznie na deser
Ela427 01.04.2016 09:26
pyszny do kawy
bietka 01.04.2016 09:16
Robię tak sam, jest bardzo smaczny :)
Babeczka35 01.04.2016 08:13
Dziękuję:)
Agnieszka-87-25 01.04.2016 07:58
smaczne :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak