Ciasto Snikers

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka pszenna

    600 g
  • cukier

    1/2 szkl
  • jajka

    2
  • żółtka

    2
  • margaryna

    200 g
  • mleko

    2 łyżki
  • miód

    3 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie

Polewa orzechowa

  • orzechy

    200 g (włoskie,laskowe )
  • margaryna

    90 g
  • cukier

    1 łyżka
  • miód

    2 łyżki

Dodatkowo

  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier

    4 łyżki
  • mleko

    700 ml
  • masa kajmakowa

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane (jak lubicie mniej lub bardziej) posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.

Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną z margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części (najlepiej zważyć każdą część wagą kuchenna). Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i równamy ręką lub małym wałkiem.

500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i mąkę ziemniaczaną i pszenna. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Ostudzić.

2 blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Na 3 blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Blaty wyjmujemy i studzimy (gorące blaty mogą nam się złamać przy wyjmowaniu z formy).

Wykonanie całości:
Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem, przykrywamy go drugim blatem. Drugi blat smarujemy masą kajmakową i przykrywamy ostatnim blatem z orzechami.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 24.09.2016 17:42
smaczne ciasto
slodkieniebo 15.01.2016 11:39
Polecam upiec :)
Wiesława1 17.11.2015 16:56
super ciacho
monikaT83 17.11.2015 08:56
Ale pyszności! Mocno orzechowe ciasto!
Jadwiga/Jaga85 16.11.2015 17:51
pyszne ciasto!
Agnieszka-87-25 16.11.2015 15:52
wyśmienite ciasto
mirosława4 16.11.2015 15:48
smaczne ciasto
Benita 16.11.2015 15:16
Wspaniałe ciasto. Robiłam kiedyś podobne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat