Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Snikers

5.0
(702)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto snickers - obowiązkowe ciacho na świątecznym stole. Sprawdź przepis na ciasto snickers, który pokochali użytkownicy! Orzeszki, miód i kajmak- czy może być bardziej smakowite połączenie niż to?

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna 600 gramów
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 200 gramów
mleko 2 łyżki
miód 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Polewa orzechowa:

orzechy 200 gramów
margaryna 90 gramów
cukier 1 łyżka
miód 2 łyżki

Dodatkowo:

budyń śmietankowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 4 łyżki
mleko 700 mililitrów
masa kajmakowa 1 puszka

Porada

Blacha: 30x40 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Snikers

  • idealne ciasto na imprezę
  • krem na bazie budyniu
  • polewa z kajmakiem i orzechami 


Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na ciasto snikers, to dobrze trafiliście! Snikers, to prawdziwy hit każdej imprezy. Kajmakowy krem, prażone orzechy i delikatne ciasto - wypróbujcie tego wspaniałego przekładańca! 

 

1. Zaczynamy od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane (jak lubicie mniej lub bardziej) posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.

2. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną z margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części (najlepiej zważyć każdą część wagą kuchenna). Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i równamy ręką lub małym wałkiem.

3. 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń (bez cukru) i mąkę ziemniaczaną i pszenna. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszamy. Studzimy.

4. 2 blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Na 3 blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Blaty wyjmujemy i studzimy (gorące blaty mogą nam się złamać przy wyjmowaniu z formy).

5. Wykonanie całości:
Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem, przykrywamy go drugim blatem. Drugi blat smarujemy masą kajmakową i przykrywamy ostatnim blatem z orzechami.

6. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły.

Snickers ciasto, z pewnością zasmakuje wszystkim gościom! Jeśli chcecie, żeby ciasto jeszcze bardziej przypominało w smaku znanego wszystkim snickersa, polejcie ostatnią warstwę rozpuszczoną, mleczną czekoladą! Efekt wow gwarantowany!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina 23.12.2023 12:08
Przepyszne ciasto, jak zawsze u mnie w święta Bożego Narodzenia.
Ewel 22.12.2023 20:54
Dzień dobry. Budyń z cukrem czy bez ?
Sabka 28.09.2023 09:00
'Oleju' .. w sensie masła, margaryny roztopionej. Chodzi o ilość tłuszczu
Doradca Smaku 29.09.2023 10:39
Ilość tłuszczu podana w przepisie jest prawidłowa. Jeśli wyszła Ci zbyt rzadka konsystencja możesz ją dodatkowo zagęścić większą ilością orzechów.
Sabka 28.09.2023 01:09
Ilość oleju w masie na orzechy powoduje że górna warstwa pływa
Bbbb 6 dni temu
Ja zrobiłam zgodnie z przepisem i nic mi nie pływało a wręcz było idealne
Doradca Smaku 28.09.2023 06:26
W przepisie autor nie stosuje oleju.
Paulina 15.02.2023 08:26
Czy można margarynę zastąpić masłem ? Czy proporcje wtedy te same ?
Guliver 15.02.2023 22:00
Można zastąpić tą samą ilością masła.
Milena 22.12.2022 11:56
Dzień dobry. Jaka gramatura budyniu do kremu?
Krokodajl 11.12.2022 10:34
Tylko nie margaryna boszeeee
Pysa6 21.11.2021 11:01
Zrobione, wyszło pyszne!
Stenka 24.09.2016 17:42
smaczne ciasto
slodkieniebo 15.01.2016 11:39
Polecam upiec :)
Wiesława1 17.11.2015 16:56
super ciacho
monikaT83 17.11.2015 08:56
Ale pyszności! Mocno orzechowe ciasto!
Jadwiga/Jaga85 16.11.2015 17:51
pyszne ciasto!
Agnieszka-87-25 16.11.2015 15:52
wyśmienite ciasto
mirosława4 16.11.2015 15:48
smaczne ciasto
Benita 16.11.2015 15:16
Wspaniałe ciasto. Robiłam kiedyś podobne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak