Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Snickers
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Dwie części ciasta pieczemy w 180 st. C przez 15 min. do zezłocenia. Na trzecią część miodowego blatu, przed pieczeniem należy przygotować krokant.
Krokant: Orzechy włoskie grubo kroimy, przekładamy je do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i stawiamy na palnik. Smażymy wszystko razem, przez cały czas mieszając aż składniki się połączą. Gorący krokant równomiernie rozsmarowujemy na placku i pieczemy do zezłocenia.
Warstwa jabłkowa: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondelka i smażymy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i wykładamy na pierwszy blat miodowy. Warstwę jabłkową przykrywamy drugą warstwą ciasta.
Masa budyniowa: 1 szklankę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, gdy mleko zacznie się gotować to dodajemy mleko z mąkę i energicznie mieszamy, gotujemy przez 3 min. Budyń ściągamy z palnika. Do budyniu dodajemy masło i mieszamy aż całkowicie się rozpuści i połączy z budyniem. Budyń wylewamy na ciasto i przykrywamy krokantem. Ciasto najlepiej się kroi na następny dzień.
Smacznego :)