Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jaja
6 szt -
mąka
3/4 szkl -
cukier
1 szkl -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
kakao
2 łyżki
Sposób przygotowania
Masa:
3 małe śmietany kremowe
3 galaretki wiśniowe
4 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
duży słój wydrylowanych wiśni
Wiśnie odsączamy, a do soku dodajemy tyle wody , aby powstało 3/4 litra płynu.
Odlewamy 3/4 szkl soku i roprowadzamy w nim galaretki, a pozostały sok zagotowujemy.Następnie dodajemmy rozprowadzoną galaretkę i gotujemy na wolnym ogniu około minuty.Wrzucamy wiśnie, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy ze smietan-fixami, dodajemy cukier puder.
Biszkopt przekrawamy na pół i skrapiamy rumem.
Na spodnim biszkopcie układamy kupkami tężejącą galaretkę, a w powstałe luki zapełniamy bitą śmietaną. Przykrywamy drugim biszkoptem i znów układamy galaretkę i bitą śmietanę.Na wierzch ścieramy tabliczkę czekolady i wstawiamy do lodówki.
Jest przepyszne -polecam.
Komentarze (38)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (28)